Mănăstirea Ţeghea
Tradiţia monahală de la Ţeghea începe în jurul anului 1300, când şi-a găsit sălaşul un călugăr pustnic cu numele Ţeigheni.
Fiind atraşi de viaţa şi de faptele minunate ale acestuia, unii creştini mai râvnitori şi doritori să trăiască în chip cât mai plăcut lui Dumnezeu s-au adunat în acest loc, construindu-şi o bisericuţă de lemn şi case de locuit.
S-a format astfel o „sihăstrie – sătească” pe care, cu timpul, au înconjurat-o casele ţăranilor, transformând-o într-un sat, căruia i-au pus numele Ţeghea – derivat din numele intemeietorului sihastru, iar bisericuţa sihăstrească a rămas ca biserica a satului. Din această biserică de lemn, arsă în vremea mişcărilor reformatoare, se mai păstrează şi azi o „grindă” aşezată ca bază mediană la iconostasul bisericii de zid, ridicată de săteni, prin 1767, pe fundamentul vechii bisericuţe.
Citeşte şi: Lumea lui Slavici
Din cauza evenimentelor istorice din trista perioadă a anilor 1700-1918 a fost imposibilă venirea aici a unui ierarh care să sfinţească biserica. Abia în toamna anului 1994, după mai bine de 225 de ani, P.S. Justinian Chira, Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi mulţi credincioşi, târnoseşte biserica.
În 1995 se pune piatra de temelie
Piatra de temelie a actualei mănăstiri de călugariţe „Naşterea Maicii Domnului” – Ţeghea se pune abia în vara anului 1995, reînnodându-se astfel firul tradiţiei străbune pentru acest mic sat transilvănean. Cu mari eforturi şi sacrificii, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi cu sprijinul credincioşilor, mica obşte a reuşit să ridice aici, în scurt timp, un complex monahal în toată puterea cuvântului, care cuprinde: bisericuţa de lemn în stil maramureşean, o casă monahală cu două niveluri şi 25 de chilii, un paraclis şi un arhondaric pentru găzduirea pelerinilor, anexe gospodareşti, ateliere de pictură, broderie şi croitorie.
În mănăstire se află câteva din moaştele celor 40 de Sfinţi Mucenici care au pătimit în Iezerul Sevastiei. Trebuie menţionat faptul că este prima mănăstire de maici din judeţul Satu Mare şi singura din istoria românilor sătmăreni până în anul 1998.
Ţeghea, Comuna Craidorolt
Jud. Satu Mare
Tel: 0261.876.444
Sursa: www.episcopiammsm.ro
One thought on “Mănăstirea Ţeghea”