Liveni, casa cu vioară

Liveni, casa cu vioară

Liveni este localitatea aflată la 15 km de Dorohoi, cunoscută mai ales prin vioara artistului de geniu care a dus în ţări străine dorul casei cu pridvor de lemn vopsit și imaginea ţăranului cântând în asfinţit.

Casa Memorială „George Enescu” din Liveni este un muzeu judeţean care găzduiește încă din 1968 frânturi din ceea ce avea să devină un loc al nașterii și formării muzicianului de talie internaţională, prin piesele cu valoare documentară, expuse în locul copilăriei fericite. Sunt obiecte precum pianul, o vioară jucărie, trusa de culori pentru desen, un Moș Crăciun și mai multe desene făcute de micul Jurjac, așa cum îl alintau apropiaţii.

Scoarţele moldovenești, mobilierul aparţinând părinţilor, cuptorul pe care s-a născut artistul, deși atinse de urma timpului, nu sunt știrbite cu nimic din frumuseţea și simplitatea lor, întrucât redau trecerea pe aici a celui care a știut să cânte ca nimeni altul cunoscutele Rapsodii.Vedem și fotografii originale ale părinţilor, ale casei de la Cracalia, dar și partituri muzicale din anii tinereţii și, nu în ultimul rând, fotografii care-l prezintă pe marele artist în compania unor muzicieni de marcă ai timpului, în ţară și în diferite capitale ale Europei.

Născut la Liveni, în inima Moldovei, așa cum avea să mărturisească însuși artistul, George Enescu și-a ocrotit talentul într-o căsuţă simplă cu pridvor, unde se uscau funiile de ceapă la soare și culorile amurgului se jucau prin pletele copacilor bătrâni. Această imagine a luat-o cu sine peste hotare și a constituit, pesemne, un izvor nesecat de inspiraţie pentru anii ce vor urma. Nobleţea și eleganţa sa, talentul recunoscut în unanimitate, distinctive pentru profilul muzicianului, au atras atenţia reginei Elisabeta a României, iubitoarea de artă, dar și a prinţesei Martha Bibescu.

Enescu avea să cucerească lumea cu arcușul său, conturându-și o personalitate de excepţie: compozitor, pianist, dirijor, profesor. Deși ultimii ani și i-a petrecut la Paris, orașul studiilor sale de altfel (alături de Viena), opera artistului a rămas pătrunsă de sensibilitatea și frumuseţea filonului autentic românesc, inspirit de folclorul cu nestemate și comori.

Luisa Ţuculeanu

Detalii program vizitare: muzeu.btlife.ro

Citește și: Muzeul Satului Bucovinean

One thought on “Liveni, casa cu vioară

Comments are closed.