Iulia Hălăucescu – portretul unei doamne

Iulia Hălăucescu – portretul unei doamne

Iulia Hălăucescu s-a născut în 1924, în Tarcău, judeţul Neamţ, într-o familie patronată de un tată cărturar, părintele Gheorghe Verşescu, ce i-a servit drept model în tot ceea ce a întreprins mai departe.

Deși n-a pornit de la început pe drumul artei (întrucât Iulia Verşescu a urmat Filosofia la Bucureşti și a fost o student apreciată de mari dascăli precum Dimitrie Gusti, Mihai Ralea, Tudor Vianu), artista a ascultat sfatul unui maestru de talia lui Corneliu Baba, aflat la Iaşi, care a îndemnat-o să urmeze Belle Arte. A început o carieră prodigioasă, pendulând între ulei şi acuarelă, cu reușite demne de remarcat în ambele tehnici, dar a simţit că arta culorilor de apă va fi cea care, pe drept cuvânt, se va potrivi cel mai bine spiritului și sensibilităţii sale.

Acuarela, o tehnică în care pictoriţa excelează, transpune în adieri diafane și atingeri de mătase flori de o delicateţe ireală și învolburări de ape fremătănd de culoare. Boboci de primăvară, anunţând efervescenţa unor trăiri noi, cu parfum adus din grădinile Raiului, își strigă bucuria în izbucniri de purpură și roșu-aristocratic.

Iulia Hălăucescu a dat acuarelei româneşti o viziune aparte, descrisă de un echilibru rar întâlnit, într-un repertoriu atât de bogat și armonios, în același timp, asemeni unei simfonii de culori cu profunde reverberaţii în planul trăirilor afective. Tuşa este puternică și mlădioasă, proaspătă și pătrunzătoare, suplă și sonoră, precum notele unei muzici de clasă. Acuarelele sale au o fluiditate specifică acestei arte, dar şi o materialitate ori textură ce amintesc de pictura în ulei, bazată, în parte, pe efecte picturale.

Artista Iulia Hălăucescu a avut peste 60 de expoziţii personale în ţară și străinătate, dintre care patru mari retrospective. În plus, a participat la peste 30 de expoziţii retrospective organizate de Ministerul Culturii. În noiembrie 2003 a fost inaugurat, în comuna Tarcău, Muzeul de artă al unei doamne, Iulia Hălăucescu. Expoziţia permanentă a muzeului este amenajată într-un cadru de poveste. Muzeul cuprinde șase săli, care adăpostesc aproape 120 de lucrări plastice (peisaje și numeroase portrete, cu membri ai familiei sau personalităţi ale vieţii culturale nemţene), cât și obiecte personale aparţinând artistei, donate de ea însăși comunei natale.

Ţuculeanu Maria Luisa

Vizitează și Muzeul de Artă Piatra Neamț!

Te-ar putea interesa și: Biserica Bărboi