Infecţia cu streptococ beta-hemolitic grup A la copil
Despre infecția cu streptococ
Streptococcus este o bacterie gram pozitivă care poate determina apariția mai multor boli, majoritatea contagioase. Infecțiile cu streptococ pot afecta pielea, sistemul respirator, sângele, articulațiile, rinichii și chiar inima.
Infecțiile cu streptococ sunt diferite, în funcție de tipul streptococului care le produce, cei mai frecvenţi fiind cei de tip A și B:
- Streptococ de tip A: determină infecții la nivelul gâtului, nasului sau urechilor, faringită streptococică (cauzată de Streptococcus pyogenes sau streptococ beta hemolitic), sinuzită, pneumonie, scarlatină, impetigo, endocardită.
- Streptococ de tip B: produce infecții la nivelul uterului, meningită, pneumonie, abces și infecții ale sângelui. Streptococul de tip B se poate transmite prin naștere vaginală la bebeluș, de aceea este importantă monitorizarea infecțiilor cu streptococ pe parcursul sarcinii.
- Streptococcus Viridans este implicat în apariţia cariilor dentare, dar şi în endocardită.
Care este calea de transmitere a infecţiilor streptococice?
Despre streptococ beta hemolitic grup A sau Streptococcus pyogenes se ştie că e o bacterie aerotolerantă, patogenă, care se regăseşte şi la nivelul microflorei normale a pielii. Frecvent, infecţiile se transmit prin picăturile eliberate prin strănut sau tuse, dar şi prin contact direct cu purtători infectaţi. Rar se transmite prin contact de obiecte. De asemenea, pot apărea focare rare de infecţie cu streptococ beta-hemolitic ca urmare a ingerării alimentelor contaminate, cum ar fi laptele, produsele lactate şi ouăle.
Perioada de incubaţie pentru streptococ beta hemolitic este, de regulă, de 1-3 zile.
Care sunt factorii de risc în apariţia infecţiei streptococice?
Deşi infecțiile cu streptococ pot apărea la orice vârstă, ele sunt mai frecvente în rândul copiilor cu vârste între 3 şi 15 ani, mai rar în cazul adulţilor. Şcolarii şi preşcolarii sunt cei mai sensibili la infecții, iar colectivitatea favorizează transmiterea acestora (școală, grădiniță, creşă).
Un sistem imunitar deficitar sau existenţa unor boli cronice (cancer, boli renale, diabet, afecţiuni hepatice) pot creşte riscul unei infecţii streptococice.
Care sunt simptomele infecției cu streptococul de grup A?
Infecţia cu streptococ beta-hemolitic grup A se manifestă cel mai adesea prin durere predominantă în gât şi temperatura mai mare de 38,5 grade Celsius. Simptomele pot include şi frisoane, mialgii, dureri de cap, dar şi greaţă. Pe piele pot apărea pete roşii – eritem.
Erupţiile cutanate, care se resimt aspre la atingere şi care apar uneori liniare pe zona inghinală şi axilă sunt, de regulă, semne destul de clare de scarlatină.
Când avem de-a face cu gât streptococic sau faringită, simptomele tipice pot fi:
- dureri în gât;
- roşu în gât, cu lichid gros asemănător puroiului în jurul amigdalelor;
- febră şi frisoane;
- ganglioni limfatici măriţi şi sensibili;
- vărsături şi dureri abdominale.
Cum se stabileşte diagnosticul?
Ȋn cele mai multe cazuri de faringită streptococică, este suficient examenul clinic, însă apar şi situaţii în care medicul poate solicita investigaţii suplimentare care să contribuie la adoptarea unui tratament medicamentos adecvat.
- Exsudatul faringian este cel mai frecvent efectuat în cazul suspiciunii de infecţie streptococică faringiană şi presupune recoltarea secreţiilor din gât cu ajutorul unui tampon steril.
- Antigenul Streptococcus pyogenes este un test rapid care poate identifica germenul patogen prin intermediul unor proteine specifice de suprafaţă, ca si exsudatul faringian fiind necesară prelevarea secreţiilor faringiene cu ajutorul unui tampon steril. Un rezultat negativ al antigenului streptococic nu infirmă infecţia cu acest germen, astfel că este necesară confirmarea testului rapid cu ajutorul unei culturi bacteriene obţinute cu ajutorul exsudatului faringian.
- Anticorpii anti streptolizina O sau titrul ASLO prescurtat, se depistează din ser (se recoltează sânge venos) şi identifică bacteria pe baza toxinei O secretate de aceasta. Valori modificate ale anticorpilor ASLO se înregistrează la o săptămână de la debutul bolii, ele atingând un maxim la 2-3 săptămâni după care, în absenţa unei reinfecţii, scad treptat revenind la valori normale în decurs de maxim 1 an.
Valoarea anticorpilor anti streptolizina O NU stabileşte diagnosticul de faringită acută cu Streptococcus pyogenes, însă identifică o infecţie recentă sau confirmă răspunsul sistemului imunitar în cazul pacienţilor cu suspiciune de febră reumatică acută sau endocardită (infecţie a structurilor cardiovasculare).
S-a demonstrat faptul că anticorpii antistreptodornază B sunt mult mai specifici în faringitele streptococice, chiar dacă valorile acestora se modificaă mai tardiv în comparaţie cu cele ale anticorpilor ASLO.
Ce infecţii provoacă streptococul beta-hemolitic de grup A?
Amigdalita – Chiar dacă este o afecţiune care poate să apară la orice vârstă, amigdalita se manifestă cel mai adesea la copii, de la preşcolari, până la adolescenţi (5-15 ani). Sunt specifice durerile supărătoare de gât, febra şi amigdalele tumefiate. Provocată de streptococ beta-hemolitic grup A, amigdalita este extrem de contagioasă. Netratată, poate duce la unele complicaţii. Simptomele pot să dispară în circa 10 zile.
Scarlatina – este o infecţie bacteriană determinată de anumite tipuri de streptococ beta-hemolitic de grup A, care produc toxina eritrogena (eritrotoxina).Simptomele scarlatinei includ:
- inflamația gâtului;
- erupţie cutanată roz-roşie care se răspândeşte pe abdomen, pe partea laterală a pieptului şi în pliurile pielii; erupţia se poate simţi ca un șmirghel la atingere;
- limba de un roşu aprins (cunoscută sub numele de „limbă zmeurie”);
- paloare periorală.
Celulita infecţioasă – alături de Staphylococcus aureus, acest streptococ beta-hemolitic de grup A este unul dintre cei mai frecvenţi agenţi patogeni responsabili de celulita infecţioasă. Este o inflamaţie acută cu răspândire la nivelul pielii şi a ţesuturilor subcutanate, care apare ca urmare a infecţiei arsurilor, rănilor sau inciziilor chirurgicale. Se manifestă prin durere locală, sensibilitate, umflături şi pete roşii sau eritem. De asemenea, poate fi însoţită de febră. Nu este contagioasă, însă trebuie tratată pentru a nu exista complicaţii.
Impetigo – provocată de streptococ beta-hemolitic grup A sau Staphylococcus aureus apare când bacterii ajung în organism prin zone cu piele uşor lezată, după arsuri sau tăieturi. Adesea apare la copii şi se manifestă prin vezicule, de obicei, în jurul nasului, gurii şi picioarelor. Doar în cazurile severe pot apărea ganglioni limfatici măriţi sau febră.
Care este tratamentul infecţiei cu streptococ grup A?
Tratamentul este, de regulă, antibiotic şi are ca scop, pe de o parte eradicarea streptococului de grup A, dar şi prevenţia complicaţiilor locale şi sistemice ca urmare a răspândirii patogenului dincolo de poarta de intrare.
Tratamentul antibiotic cel mai utilizat în tratarea anginelor streptococice este reprezentat de Penicilină. În cazurile în care exista istoric de alergii medicul având posibilitatea să opteze pentru alte scheme terapeutice. Administrarea de vitamina C şi gargară cu apă sărată sau zinc sunt şi ele indicate ca metode adjuvante.
Te-ar putea interesa și: Durerea toracică la copil
Când este vorba despre ameliorarea simptomatologiei se pot lua în considerare antitermicele pentru scăderea febrei, dar şi antialgicele sau anestezicele locale sub forma de spray sau gel pentru reducerea durerii faringiene.
Care sunt complicațiile infecţiei cu streptococ beta-hemolitic A?
Infecţia cu streptococ beta-hemolitic este legată de două complicaţii non-supurative potenţial grave: febră reumatică acută şi glomerulonefrită acută. Ȋn plus, infecţia cu streptococ beta-hemolitic apare drept cauză importantă a Sindromului de şoc toxic şi a infecţiilor cutanate şi ale tesuturilor moi care pot pun viaţa în pericol, în special fasceita necrozantă.
Cum poate fi prevenită infecţia cu streptococ beta-hemolitic A?
Pe lângă spălatul periodic al mâinilor cu apă şi săpun, când copilul dezvoltă o infecţie cu streptococ beta-hemolitic de grup A, este bine să fie ţinut acasă cel puţin 24 de ore după ce începe tratamentul cu antibiotice şi până când dă semne că se simte bine. Dacă infecţia cu streptococ nu este tratată, persoana poate da mai departe infecţia, fiind contagios între 10 şi 21 de zile. Aşadar, este foarte important să fie luate măsuri de îngrijire cât mai din timp.
Ȋn cazul în care nu apare o îmbunătăţire a stării generale (persistă febra, disconfortul la înghiţit şi secreţiile faringiene) este indicat consultul medicului curant pentru optarea unui alt tratament care să conţină un antibiotic non beta-lactam (diferit de peniciline).
Solicitați asistență medicală de urgență în cazul în care:
• copilul dvs. pare să se simtă mai rău decât de obicei;
• starea copilului dvs. se agravează;
• situația este diferită de tusea și răcelile obișnuite ale copilului