Gestionarea comportamentului copilului tău

Gestionarea comportamentului copilului tău

Autor: Claudiu Ioniţă, consilier de dezvoltare personală Papillon Clinique


Există posibilitatea, în cazul copiilor cu tulburări de comportament, să se evidențieze atitudini agresive cu sine și nu numai.

Acestea se întâmplă din următoarele motive:

  • au probleme cu înțelegerea a ceea ce se petrece în jurul lor,  a ceea ce spun sau comunică non-verbal alte persoane;
  • nu pot comunica propriile dorințe și nevoi, nu pot să exprime refuzul de a nu executa o activitate sau că doresc un anumit obiect;
  • sunt foarte îngrijorați și tensionați, au temeri;
  • au sensibilități senzoriale, cum ar fi o suprasensibilitate la zgomot sau dimpotrivă o nevoie de stimulare;
  • doresc să scape de anumite situații sau diverse activități stresante.

Înțelegerea comportamentului agresiv la copil, ajută părinții să schimbe sau să reducă manifestările acestuia, dacă privesc acest lucru în 3 etape:

  1. antecedente – comportamentul agresiv sau auto-vatămător are la bază anumite evenimente „declanşatoare”;
  2. comportament – acesta este modul în care copilul cu tulburări de comportament răspunde la evenimentul declanșator;
  3. consecințele sau „recompensele”– această etapă reprezintă motivul pentru care copilul cu tulburări de comportament nu se comportă agresiv, de exemplu să i se permită să continue cu o activitate favorită sau să adandoneze o situație stresantă.

Se poate lucra la comportamentul agresiv al copilului prin schimbarea fie a factorului declanșator, fie a recompenselor pe care le primește copilul pentru a nu se comporta agresiv sau auto-vatămator.


Înţelegerea cât mai bine a contextului în care copilul poate comunica este, de asemenea, un pas cheie în aflarea a ceea ce cauzează comportamentul agresiv. Atunci când copiii nu pot să-și exprime sentimentele sau să ceară ceea ce au nevoie, ei ar putea folosi un comportament agresiv pentru a comunica.Poate fi util să te întrebi: „Încearcă să-mi spuna ceva?”. Dacă copilului nu-i plac fulgii de porumb, dar nu poate comunica verbal, ar putea lovi părintele vrând, de fapt, să comunice că nu își dorește.

Gestionarea unei izbucniri agresive a copilului cu tulburări emoționale și a copilului cu TSA nu este ușoară, necesită informații, răbdare, atenție, analiză și predictibilitate (anticipare). Puteți încerca, în primă fază, să actionați atunci când se întâmplă utilizând câteva tehnici:

Primul și cel mai important lucru este să se trateze situația cu calm. Cele mai multe izbucniri agresive sau tantruri se întâmplă deoarece copilul are sentimente pe care nu le poate comunica. Gestionând propriile dumneavoastră sentimente şi rămânând calm, nu vă veți adăuga emoțiile la izbucnirile lui.

Dacă se observă că trebuie să se utilizeze o imobilizare fizică atunci când copilul are o izbucnire agresivă, discutați cu pediatrul copilului dumneavoastră sau cu un specialist. Membrii echipei interdisciplinare din cadrul Papillon Clinique vă ofera soluții pentru fiecare caz în parte.

Restricția fizică poate fi periculoasă atât pentru părinte, cât și pentru copil și poate crește adesea anxietatea copilului, chiar poate face situația să se înrăutățească. Suportul pentru comportamentul pozitiv este întotdeauna preferabil restricțiilor fizice.

Înțelegerea contextului în care copilul încearcă să răspundă cu un comportament auto-vătămător vă poate ajuta să decideți cum e bine și corect să interveniți. Copilul se simte frustrat și atunci când are nevoie de ajutor. De exemplu, copilul se joacă cu un joc, dar la un moment dat întâmpină o dificultate, apare frustrarea și începe să ţipe sau să se muște. Primul pas este să ajutați copilul să iasă din acea situație. Următorul pas este să-l învățați pe copil să-și arate frustrarea într-un alt mod – să arate o imagine / pictogramă.

Este important să se știe că dându-i copilului ceea ce dorește când se manifestă agresiv poate întări comportamentul și poate crește probabilitatea să se comporte în același mod într-o situație similară în viitor.

O strategie bună pe termen lung este:

– prevenirea comportamentului, evitând situațiile care îl declanșează: învață copilul să-și exprime nevoile într-un mod pozitiv;

– ignorați comportamentul auto-vătămător și recompensați copilul atunci când se exprimă într-un mod acceptabil, pozitiv.

PAPILLON CLINIQUE aplică în terapia de recuperare și pune la dispoziția parinților, strategii de prevenire și gestionare a comportamentul auto-vătămător sau agresiv al copilului. Dacă ești părinte și vrei să primești informații de la specialiști, vrei să dezvolți abilitățile copilului tău sau te confrunți cu o tulburare în comportamentul lui, îți recomandăm o programare pentru evaluare. Îți punem la dispoziție o echipă care lucrează zilnic la transformarea și evoluția personală a fiecărui beneficiar. Foto: pexels.com

www.papillonclinique.ro

Citeşte şi: Hreanul, un condiment cu proprietăți medicinale

One thought on “Gestionarea comportamentului copilului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *