Ecografia tiroidiană
Autor: Dr Teodora Lulciuc, medic specialist radiologie și imagistică medicală
1. Când este recomandată ecografia tiroidiană?
Ecografia tiroidiană este recomandată când unii parametri ai funcției tiroidiene sunt anormali sau este remarcată clinic o creștere în dimensiuni a glandei.
2. Cum mă pregătesc pentru o ecografie tiroidiană?
Înainte de ecografia tiroidiană, puteți mânca normal. Nu este necesară nicio pregătire specială. În timpul examinarii, imaginile glandei tiroide vor apărea pe un ecran și vor fi efectuate măsurători. O ecografie tiroidiană durează aproximativ 20 de minute.
3. Cum se efectuează o ecografie tiroidiană?
Aparatul de ecografie produce imagini ale glandei tiroide și ale structurilor adiacente din gât cu ajutorul ultrasunetelor. Glanda tiroidă este situată în fața gâtului și are forma unui fluture, cu un lob pe fiecare parte. Pacientul stă cu gâtul pe o pernă sau pe un alt suport moale, el fiind ușor întins. Medicul aplică un gel pe bază de apă, pentru a ajuta la transmiterea undelor sonore, apoi mișcă o baghetă (numita sondă sau traductor), înainte și înapoi pe pielea pacientului. Metoda este nedureroasă.
4. Ce sunt nodulii tiroidieni?
Nodulii tiroidieni sunt formațiuni frecvente dezvoltate la nivelul glandei tiroide și reprezintă o creștere excesivă și anormală a celulelor la acest nivel. Majoritatea nodulilor sunt de natură benignă, adică necanceroasă și se formează pe fondul deficitului de iod, a patologiei autoimune sau sunt moștenite genetic.
5. Când ar trebui să-mi fac griji cu privire la nodulii tiroidieni?
Deși majoritatea nodulilor tiroidieni sunt noncanceroși și nu cauzează probleme, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a evalua orice modificare neobișnuită a gâtului, mai ales dacă aveți probleme cu respirația sau cu înghițirea alimentelor. Este important să excludeți posibilitatea apariției cancerului.
6. Ce dimensiune a unui nodul tiroidian este îngrijorătore?
Conform studiilor, mai putin de 5% din fiecare grup de mărime a nodulilor examinați au fost clasificați ca maligni (canceroși), iar 6% din nodulii ce au avut mărimi între 10 și 19 mm au fost considerați suspecți.
7. Poate provoca stresul noduli tiroidieni?
Stresul singur nu va provoca o tulburare tiroidiană, dar poate agrava starea. Impactul stresului asupra tiroidei are loc prin încetinirea metabolismului corpului. Acesta este un alt mod prin care stresul și creșterea în greutate sunt legate.
8. Cât de des trebuie să mă prezint la medic pentru o ecografie tiroidiană?
Examinarea imagistică ecografică este recomandată o dată la 1 an pentru organele abdomino-pelvine, sâni și tiroidă. În funcție de particularitatea cazului, aceasta poate fi recomandată și la intervale mai mici de timp pentru a observa anumite leziuni care au caractere incerte.
Citește și: Terapia durerii, metode minim-invazive ghidate imagistic
9. Este ecografia tiroidiană suficientă pentru a afla starea de sănătate a glandei tiroide?
Ecografia tiroidiană poate evidenția anumite leziuni care au caractere de benignitate sau malignitate. Acest tip de examinare se completează cu teste de laborator indicate de medicul endocrinolog și, doar în unele cazuri, cu biopsie.
10. Este ecografia cea mai bună investigație imagistică pentru examinarea glandei tiroide?
Cu siguranță, fiind o metodă cu sensibilitate mare, ieftină, nedureroasă, rapidă și noniradiantă.
Doamna doctor Teodora Lulciuc poate fi găsită la Clinica Explora din Suceava, Bd. Academician Vasile Grecu (Șcheia), telefon 0755.655.655 | www.explora.ro
One thought on “Ecografia tiroidiană”