Compuși antiinflamatori care accelerează recuperarea COVID-19

Compuși antiinflamatori care accelerează recuperarea COVID-19

Doi compuși antiinflamatori care accelerează recuperarea după COVID-19 au fost testați în două studii clinice independente, anunță Clinical Immunology.

Unul realizat de cercetătorii de la Centrul pentru terapie bazată pe celule (CTC) din Ribeirão Preto (Brazilia), a studiat anticorpul monoclonal eculizumab. Celălalt a fost efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania ( SUA) pe un medicament experimental numit AMY-101.

Medicamente au fost administrate separat. Anticorpul monoclonal, utilizat în mod obișnuit pentru tratarea bolilor de sânge, a fost testat pe pacienți la spitalul didactic „Hospital das Clínicas” din São Paulo. AMY-101, un medicament candidat dezvoltat de compania farmaceutică americană Amynda, a fost administrat pacienților la un spital din Milano, Italia.

Ambii compusi antiinflamatori au produs rezultate promițătoare, dar pentru că AMY-101 este mai ieftin și are o performanță mai bună în cadrul studiului clinic, cele două grupuri de cercetare intenționează să îl testeze pe un număr mai mare de pacienți din Brazilia.

Cercetătorii au concluzionat că beneficiile terapeutice ale celor doi compuși antiinflamatori (eculizumab și AMY-101) s-au datorat inhibării unei cascade de proteine din sânge implicate în răspunsul imun, cunoscut sub numele de sistemul complementar.

Activarea persistentă a complementului neregulat declanșează răspunsul inflamator exacerbat la infecția cu SARS-CoV-2,caracterizată printr-o creștere sistemică a citokinelor pro-inflamatorii și adesea denumită „furtună de citokine”.

Incapabil să prevină infecția celulelor de către virus, sistemul complementului intră într-o spirală de activare continuă care duce la infiltrarea masivă a monocitelor și neutrofilelor în țesuturile infectate. Acest proces poate duce la afectarea inflamatorie a pereților vaselor de sânge care înconjoară organele vitale, precum și la leziuni microvasculare diseminate și tromboză, culminând potențial cu insuficiență multiplă a organelor.

În lumina rezultatelor promițătoare ale celor două studii clinice pe cei doi compuși antiinflamatori, cercetătorii intenționează acum să desfășoare un studiu de fază 3 cu mai mult de 100 de pacienți cu COVID-19 sever, cărora li se va administra doar AMY-101 într-un efort de evaluare a eficacității medicamentului pe o scară mai largă.

Sursa: Clinical Immunology / Foto: medicalxpress.com

Citește și: Ciupercile stimulează memoria seniorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *