Colagenul, ce mâncăm ca să-i stimulăm producția
Colagenul scade odată cu înaintarea în vârstă, implicând riscuri pentru sănătate. Adoptarea unei diete bogate în proteine, vitamine și minerale vă permite să mențineți un bun aport de colagen.
Colagenul este esențial pentru un organism sănătos și puternic. Dar odată cu vârsta, organismul produce din ce în ce mai puțin, ceea ce duce la mai multe neplăceri. Riduri și piele încrețită, tendoane și ligamente mai rigide și mai puțin flexibile, mușchi care se micșorează și slăbesc.
Putem observa, de asemenea, dureri articulare sau osteoartrite datorate uzurii cartilajului sau chiar probleme gastro-intestinale din cauza subțierii peretelui tractului digestiv.
Fiertura de oase este un excelent furnizor de colagen
Într-adevăr, anumite alimente oferă elementele necesare organismului pentru a produce colagen. Acesta este în special cazul rasolului de oase, care poate fi din oasele de vită, pui sau pește. Lichidul poate fi băut ca atare sau de utilizat în alte feluri de mâncare. Nu uitați de răcitura noastră tradițională!
Te-ar putea interesa și: Alzheimer depistat cu un test de sânge
Proteinele, vitamina C, zincul și cuprul permit producerea de colagen
Atunci când organismul produce colagen, combină aminoacizii, nutrienți care se obțin prin consumul de alimente bogate în proteine, vitamina C, zinc și cupru. Proteinele se găsesc în alimente de origine animală (carne de vită, pui, pește etc.). Le găsim și în plante datorită leguminoaselor (mazăre despicată, fasole, năut etc.), sau în semințele oleaginoase (nuci, alune, migdale, arahide).
Vitamina C este prezentă în fructe și legume, în special în citrice (portocală, grapefruit), ardei roșii și verzi, roșii. O găsim și în legume cu frunze de culoare verde închis (broccoli, kale, varză de Bruxelles). Zincul și cuprul se găsesc în carne, fructe de mare, nuci, cereale integrale și fasole.
Suplimentele alimentare nu sunt întotdeauna necesare
Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil ca organismul tău să nu mai absoarbă nutrienții la fel de bine sau să nu le mai sintetizeze la fel de eficient. Pentru a vă asigura că corpul dumneavoastră are suficiente ingrediente pentru a produce colagen, poate fi necesar să luați suplimente alimentare.
Dacă urmați o dietă sănătoasă și oferiți corpului dumneavoastră toți nutrienții de care are nevoie pentru a produce colagen, probabil că nu aveți nevoie de un supliment. Oricum, consultați medicul înainte de a lua suplimente. Sursa: pourquoidocteur.fr