Antitermice naturale, modalităţi alternative de a scădea febra copilului

Antitermice naturale, modalităţi alternative de a scădea febra copilului

Ȋn caz de necesitate, cele mai eficiente și cele mai la îndemână sunt medicamentele antitermice. Printre cele mai cunoscute sunt siropurile Nurofen (Ibuprofen) și Panadol Baby ( Paracetamol), care, însă, se găsesc foarte greu în farmacii în această perioadă din cauza cererii ridicate la nivel mondial.

Atunci când apare febra la copii, în special când sunt foarte mici, majoritatea părinților se sperie și fac eforturi pentru a o scădea. Pe lângă soluțiile medicamentoase, există și o serie de antitermice naturale, care ne pot ajuta să reducem febra.

Pentru început, însă, e important de ştiut că febra în sine nu este o boală, ci un simptom că organismul copilului se luptă cu ceva: o boală, o infecție, un virus, o bacterie, o durere, o emoție dificilă etc. Cu alte cuvinte, scăderea febrei nu înseamnă în mod automat și dispariția cauzei care a declanșat febra.

Metode alternative de scădere a febrei

1. Împachetările pe post de antitermice

Copilul este înfășurat într-un prosop umezit cu apă călduță. Temperatura corpului va scădea pe măsură ce prosopul se încălzește. Atenție, apa în care este înmuiat prosopul nu trebuie să fie rece, ci călduță. Trebuie să fie sub temperatura corpului, însă fără să-i provoace copilului un disconfort puternic. Se repetă procedura de câte ori este necesar până când febra scade.

2. Baie în apă călduță

Este suficient ca temperatura apei să fie cu 2 grade mai mică decât temperatura corpului. Treptat, se poate scădea temperatura apei până la 36 de grade. Metoda băiței poate fi eficientă deoarece, în paralel, părinţii se pot juca cu cel mic cu jucăriile de baie, astfel încât procesul să fie plăcut pentru el.

3. Dușul în apă călduță

De multe ori, când copilul este mic sau foarte mic, cea mai rapidă și eficientă modalitate de a-i reduce febra este dușul cu apă călduță, ţinut în braţe, cu câteva grade mai rece decât temperatura corpului lui. Astfel, simțindu-se confortabil datorită contactului piele pe piele, copilul va suporta mai ușor disconfortul termic și va sta mai liniștit în timpul procedurii.

4. Hidratarea

Transpirația este unul dintre mecanismele folosite de corp pentru reducerea temperaturii. Este esențial să i se ofere copilului să consume suficiente lichide atunci când are febră. În general, dacă bea câteva guri de apă, ceai sau suc natural la fiecare 5-10 minute, va preveni deshidratarea.

Te-ar putea interesa și: Monitorizare Holter Video EEG la domiciliu

5. Haine lejere

Atunci când copilul are febră mare, nu este cazul să fie înfofolit în haine groase sau pături, deoarece efectul ar putea fi exact invers. Crește și mai mult temperatura corpului, fiind împiedicată eliminărea căldurii. De aceea, copilul trebuie îmbracat în haine lejere şi schimbate hainele de fiecare dată când transpiră.

6. Comprese umede

Compresele umede aplicate la extremitățile corpului: pe frunte, pe glezne sau pe încheieturi pot ajuta la scăderea febrei mari. Compresele trebuie înmuiate în apă călduță, mai rece decât temperatura corpului.

7. Temperatura din cameră

Se recomandă ca temperatura din cameră să nu depășească 22-23 de grade Celsius, asigurându-se, astfel, un confort termic pentru copilul care are corpul supraîncălzit de febră și permițându-i să-și reducă temperatura.

10. Ceaiurile de plante

Ceaiurile sunt recomandate de către toți terapeuții în caz de răceală și gripă. Însă, nu toate ceaiurile sunt potrivite pentru copii, fiind important de administrat numai la vârste adecvate.

Ceaiuri cu proprietăți de reducere a febrei potrivite pentru a fi consumate de copii:

 • Ceai de măceșe
 • Ceai de cătină
 • Ceai de fructe de pădure (mure, afine, zmeură)
 • Ceai de lămâie
 • Ceai de mușețel
 • Ceai de salvie
 • Ceai de flori de soc

11. Alimente ce ajută la scăderea febrei

De multe ori, copilul care are febră mare nu are poftă de mâncare. Dacă, însă, cel mic dorește să mănânce, este important să i se ofere alimente care să-l ajute la reducerea febrei. Printre alimentele recomandate în stările febrile se numără:

 • Supa de pui
 • Supa de legume
 • Fructe proaspete, în special citrice și fructe de pădure
 • Alimente care se digeră ușor (terciuri de cereale, iaurt, ouă fierte etc.)
 • Alimente bogate în probiotice (iaurt, lapte bătut, brânza nepasteurizată de vacă etc.)

La final, pe lângă modalitățile antitermice folosite, reamintim faptul că este important ca părintele să țină legătura cu medicul pediatru. Acesta cunoaște copilul și poate recomanda un tratament adecvat. Iar în cazul în care simptomele se acutizează sau febra nu scade în ciuda antitermicelor administrate sau a acestor metode alternative, de mers de urgență cu copilul la spital, pentru un consult la camera de gardă.

Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la Policlinica Providența

www.providentamedical.ro