Cicoarea, beneficii din natură
Cicoarea, cu ușorul său gust de amărăciune, este plină de beneficii pentru sănătatea noastră, fie că o consumăm în salate, fie ca înlocuitoare a cafelei.
Cu gustul său subtil de caramel, cicoarea solubilă preparată ca băutură fierbinte are multe avantaje. Spre deosebire de cafeaua care este un stimulent, nu conține cofeina care crește tensiunea arterială și tinde să epuizeze glandele suprarenale, deja testate de stilurile de viață stresante și dietele supraprocesate.
Cicoare: bună pentru ficat și tranzit
Purificantă și drenantă, cicoarea este o excelentă plantă de detoxifiere. Aceasta menține funcția ficatului, deoarece este ușor coleretică: stimulează producția de bilă, care evacuează toxinele din ficat. Este, de asemenea, un tonic excelent: bea una sau două căni de cicoare solubilă (de preferință organică). O infuzie din rădăcini poate ajuta și în caz de tulburări digestive sau constipație temporară.
Cicoarea trezește pofta de mâncare
După o boală sau un tratament intens, vă poate ajuta să vă restabiliți apetitul. Pentru un rezultat eficient, beți 3 până la 4 căni de infuzie preparată din rădăcini sau băutură instant.
Cicoare: o băutură bogată în antioxidanți
Vitamina A și C, flavonoide, carotenoide… este plină de nutrienți care protejează celulele de stresul oxidativ, cu alte cuvinte de impactul nociv al radicalilor liberi asupra organismului nostru. Prin integrarea cicoarei în dieta ta zilnică, crești șansele de a lupta împotriva îmbătrânirii și a bolilor cardiovasculare.
Cicoare: multe oligoelemente
Deosebit de bogată în minerale precum fier sau fosfor, dar și în vitaminele B9, K și E, cicoarea sub formă de băutură sau salată (escarola și frunza creță fac parte din aceeași familie) este un adevărat aliat anti-îmbătrânire, atunci când sunt consumate în mod regulat.
Bogată în fibre protectoare
Cu aproximativ 3g de fibre la 100g, rădăcinile de cicoare, care mai exact conțin inulina, ne garantează o floră intestinală echilibrată și un tranzit bun. Acționează ca un prebiotic, hrănind bacteriile bune prezente în intestinele noastre. Ca bonus, inulina ar ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge.
Cum să mănânci cicoare?
Cicoarea solubilă poate fi preparată cu lapte animal, lapte vegetal sau apă. Baza este de 2,5 grame de cicoare pentru 125 ml de lichid. Boabele de cicoare pot fi, de asemenea, infuzate în apă fierbinte timp de 5 minute înainte de a adăuga puțină miere sau zahăr pentru mai multă răsfăț. La mijlocul verii, puteți adăuga cuburi de gheață pentru o băutură super răcoritoare.
De asemenea, poți consuma ceai de cicoare.
Contraindicații
Ca la orice plantă medicinală, înainte de a o consuma, întreabă un specialist dacă și cum ai voie să consumi. Nu se recomandă consumul de ceai de cicoare femeilor gravid, celor care alaptează, precum și persoanelor alergice la cicoare. În plus, ceaiul de cicoare se consumă cu moderație, putând provoca balonare și arsuri gastrice.
Sursa: femmeactuelle.fr
Foto: Elvira Roman
Te-ar putea interesa și: Postul intermitent