Cicatricile: 5 sfaturi pentru vindecarea corectă

Cicatricile: 5 sfaturi pentru vindecarea corectă

Cicatricile sunt întotdeauna enervante! Pe față sau pe o zonă vizibilă a corpului, în urma unei tăieturi, a unei proceduri cosmetice sau chiar a cusăturilor post-chirurgicale, cicatricile pot deveni o povară.

Vă prezenăm câteva sfaturi pentru îmbunătățirea vindecării.

1. Acționăm fără întârziere

Cu cât tratăm mai repede cicatricile, cu atât revenirea la normal va fi mai rapidă, fie că este vorba despre un act estetic (laser, peeling …), un act chirurgical (rezecția unui bob de frumusețe de exemplu) sau o durere de zi cu zi (tăietură, zgârietură …). Aplicarea unui tratament de vindecare face posibilă scurtarea timpului de vindecare, comparativ cu absența tratamentului.

2. Promovăm cele mai bune condiții

Există două lucruri importante de respectat: un mediu umed, în care vor acționa actorii și factorii de vindecare. Și respectul pentru microbiom (toate bacteriile bune prezente pe piele), deoarece rolul său este foarte important în procesul de vindecare. Prin urmare, limităm utilizarea produselor antibacteriene (antiseptice), care încetinesc vindecarea. De exemplu, pe o rană murdară, curățați cu apă și săpun. Apoi dezinfectați o dată cu un antiseptic.

Acest lucru este de obicei suficient, prin monitorizarea progresului plăgii. Aplicați un tratament de vindecare, de două ori pe zi, până la vindecarea completă. De obicei durează între două și patru săptămâni pentru răni mici. Pentru rănile chirurgicale, vindecarea este mai lungă: uneori câteva luni, în special în zonele cu risc (zone mobile precum degetele).

3. Se evită formarea crustelor

Acestea determină retragerea pielii și cresc riscul de urme. De asemenea, pot determina mâncărimi. Și dacă începeți să zgâriați rana și scoateți crusta, aceasta creează o nouă rană mică, care întârzie vindecarea la fel de mult și favorizează apariția semnelor. Dacă s-a format deja o crustă, ar trebui să fie înmuiată cu un produs emolient, cum ar fi o cremă hidratantă, astfel încât să se desprindă și să cadă de la sine.

4. Masăm zona unde avem cicatricile

De îndată ce rana este închisă, putem face o palpare ușoară în fiecare zi pe piele atunci când aplicăm tratamentul de vindecare (dacă textura este potrivită). Această presiune mecanică înmoaie și stimulează fibroblastele, susținând fibrele dermei.

5. Protejăm cicatricile

Punerea unui bandaj pe cictrice ajută la limitarea fricțiunii cu îmbrăcămintea (curea, sutien, lanț în jurul gâtului …) și protejează de asemenea, expunerea la soare. Deoarece nu numai că cicatricile nu trebuie expuse la soare (riscă să devină pigmentate), dar, în plus, un produs solar care conține filtre chimice nu trebuie aplicat pe pielea deteriorată. Bandajul rămâne cea mai bună soluție pentru a evita păstrarea unei urme.

Sursa: topsante.com

Citește și: Embolizarea fibromului uterin

One thought on “Cicatricile: 5 sfaturi pentru vindecarea corectă

Comments are closed.