Ce sunt parabenii?
Parabenii sunt substanțe chimice utilizate cu rol de conservanți în produse cosmetice, alimentare și farmaceutice. Acestea sunt foarte eficiente în prevenirea excesului de ciuperci, bacterii și drojdie. În acest fel, se evită elementele susceptibile de a contamina produsele.
Există două tipuri de parabeni:
- Organici
Parabenii organici sunt derivați din acid para-hidroxibenzoic (PHBA), care apare în mod natural în multe fructe și legume. Parabenii folosiți în cosmetică sunt identici cu cei găsiți în natură. Din această cauză, corpul le transformă rapid în PHBA natural și le elimină.
- Sintetici
Acești parabeni au fost fabricați chimic. Acest grup este format din șase elemente diferite. Apar sub denumiri care se termină cu –paraben, iar conținutul lor este metanol, etan sau propanol.
Parabenii sunt aprobați de autoritățile sanitare. Sunt considerate substanțe cu toxicitate redusă și inofensive pentru sănătate. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul le absoarbe și le metabolizează pentru a le elimina fără urme toxice.
De ce sunt folosiți?
Parabenii au fost folosiți de fapt din 1925 ca niște conservanți cosmetici, dar sunt folosiți și în diferitele lor tipuri pentru a conserva produse de patiserie, alimente gătite, băuturi carbogazoase, sosuri și chiar carne proaspătă.
Acestea sunt, de asemenea, utilizate în compoziția diferitelor produse farmaceutice, cum ar fi siropurile de tuse, antiacide, fungicide și antibiotice vaginale, precum și în compozițiile de paracetamol și ibuprofen.
Au o funcție de conservare și protecție, deoarece previn infecția cu microorganisme precum ciuperci sau bacterii. Ele pot fi ușor identificate pe etichetă prin numele lor: metilparaben, propilparaben, butylparaben sau benzylparaben. Concentrația obișnuită a acestor parabeni este de obicei de la 0,01 la 0,3%.
Care sunt efectele parabenilor?
Între 2002 și 2004, a apărut un studiu în care s-a explicat că parabenii pot fi substanțe cancerigene. Acest efect a fost descoperit de oncologii de la Universitatea din Edinburgh. Ei au efectuat studii asupra țesutului canceros. Aceste țesuturi au provenit din biopsii luate de la femei cu cancer de sân. Analizând aceste țesuturi, au constatat că există urme de parabeni. Acesta este motivul pentru care s-a ajuns la concluzia că acestea pot crește riscul de a dezvolta tumori și cancer de sân.
Acești conservanți ajung, de asemenea, să modifice echilibrul hormonal al corpului. În plus, au crescut cazurile de reacții alergice și probleme ale pielii, precum roșeață, uscăciune, inflamație, mâncărime și durere.
Pe de altă parte, diverse studii au concluzionat că parabenii sunt bine absorbiți din tractul intestinal și eliminați perfect în urină. Cu toate acestea, dacă sunt absorbite prin piele atunci când sunt utilizate local, se pare că eliminarea lor nu este atât de ușoară și rapidă.
Toate aceste probleme determină mulți oameni să aleagă să consume produse naturale care nu conțin parabeni. Parabenii sunt absenți în produsele cosmetice organice, care utilizează alte tipuri de conservanți naturali care nu sunt toxici pentru sănătate.
Parabenii sunt siguri?
Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a clasificat un număr de parabeni frecvent folosiți ca GRAS. Denumirea GRAS înseamnă că substanța este în general recunoscută ca fiind sigură de către experți, adică nu prezintă un risc în condițiile de utilizare prevăzută.
FDA participă, de asemenea, la Cosmetic Ingredient Review (CIR). De fapt, este un grup independent de experți medicali și științifici care se întâlnesc trimestrial pentru a evalua siguranța ingredientelor cosmetice. Evaluarea se face în cele din urmă pe baza datelor publicate în literatura științifică și a datelor furnizate de industria cosmetică.
Concluzie
Pentru autoritățile sanitare, parabenii rămân „netoxici” și, prin urmare, continuă să fie utilizați. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, studiile continuă în întreaga lume cu privire la efectele sale pe termen lung. În special, asupra efectelor sale asupra produselor cosmetice, deodorantelor și lacului de unghii pentru copii.
Sursa: amelioratasante.com
Citește și: Prima vizită la stomatolog a copilului