Ce este psihogenealogia?
Psihogenealogia ca și concept a fost introdus în anii 70 de către psihologul francez Anne Ancelin Schützenberger pe baza faptului că evenimente specifice, traume, secrete, conflicte, trăite de un stramoș pot condiționa comportamentul psihologic și emotional al cuiva. Se crede că unele blocuri mentale, credințe limitative și traume sunt transmise din generație în generație.
Psihogenealogia, așa cum explică cuvântul, este o combinație de psihologie și genealogie. Într-adevăr, prin studiul arborelui genealogic, observăm indicii precum nume, date sau repetări de evenimente, putem înțelege nu numai de unde venim ca indivizi, ci putem înțelege problemele, dificultățile pe care le-am fi putut moșteni de la strămoșii noștri.
Trasmiterile familiale pot fi de două feluri: intergeneraționale (ceea ce se întâmplă între generații în timpul vieții lor, într-un mod clar sau evident) și transgeneraționale (ne-vorbite, ne-spuse, chiar secrete, care trec mai departe fără a fi conștientizate și gândite). Acestea din urmă sunt ca un ,,cartof fierbinte” care trece din mână în mână și din generație în generație. El frige toate mâinile prin care trece și pot duce la traumă sau boli psiho-somatice.
Dacă faci o călătorie în povestea familiei tale, vei avea o mulțime de aventuri. Veți găsi lucruri necunoscute, nespuse, și poate niște treburi neterminate. Uneori puteți găsi datorii restante de mai multe generații, care sunt plătite de descendenți. Nu este vorba doar de datorii materiale, ci și de datorii la nivelul relațiilor sau faptelor.
Fiecare dintre noi mostenește un ,,sac de gheme” alcătuit din drame, întâmplări, doliuri nerezolvate. Înaintașii noștri au încercat ,,pentru binele nostru” să ne ocrotească atunci când eram copii, nespunându-ne nimic despre traumele lor.
În anumite circumstanțe, faptele de viață sunt atât de dificile, încât părinții decid să nu vorbească despre ele. Totul se petrece ca si cum ar exista o fantomă într-o criptă, pe care descendenții nostri îl păstrează în inimă și din care iese fantoma. Ceea ce nu știm și ne macină în general este, un secret de familie nespus care se transmite din generație în generație. Pentru ca un secret să fie considerat secret, acesta trebuie să îndeplinească trei condiții principale: există ceva care nu a fost spus, există o interdicție de știut și informațiile sunt legate de un eveniment dureros.Uneori, este un secret împărtășit de întreaga familie, dar este un secret fata de copii. Și este devastator.
Când acest secret încetează să mai existe, când se reușește să se spună lucrurilor pe nume, emoțiile se deschid, oamenii încetează să mai facă aceleași greșeli repetitive și se întâmplă frecvent ca o parte din tulburări și boli să dispară.
Psihogenealogia este o explorare minunată a trecutului familiei noastre pentru a ne permite să înțelegem ce se întâmplă în prezentul nostru ca descendenți. (Foto: pixabay.com)
Autor: Grigore Elena Alina, psiholog clinician și psihoterapeut integrativ Policlinica Providența
Citește și: Sindromul ochilor uscați
One thought on “Ce este psihogenealogia?”