Ciulinul de lapte, proprietăți și beneficii

Ciulinul de lapte, proprietăți și beneficii

Ciulinul de lapte (armurariu) s-a dovedit a avea efecte antioxidante, antiinflamatorii și antifibrotice, care stau la baza utilizării sale ca supliment pe bază de plante pentru a ajuta în diferite condiții.

Ce este ciulinul de lapte?

Ciulinul de lapte, cunoscut și sub numele de ciulinul Sfânta Maria, este o plantă aparținând familiei margaretelor, originară din regiunile mediteraneene. Compușii bioactivi din ciulin sunt silimarina și silibina. O mare parte din cercetările care examinează beneficiile ciulinului de lapte s-au concentrat pe extractul de silimarină.

Ciulin de lapte pentru colita ulcerativă

Un studiu clinic care a evaluat efectul ciulinului de lapte la pacienții cu colită ulcerativă a constatat că suplimentarea zilnică cu silimarină pe o perioadă de șase luni împreună cu terapia standard a fost asociată cu o reducere semnificativă a indicelui de activitate a bolii comparativ cu pacienții care nu au luat silimarină. În plus, mai mulți pacienți au rămas în remisie completă, fără apariție, dacă luau silimarină în comparație cu cei care nu luau suplimentul. Studiul a concluzionat că silimarina poate fi utilă pentru a ajuta pacienții cu colită ulcerativă să mențină remisiunea.

Ciulinul de lapte pentru artrita reumatoida

Într-un studiu clinic care a evaluat silimarina pentru modificări ale markerilor inflamatori asociați cu artrita reumatoidă, pacienților li s-a administrat silimarină pe lângă un tratament standard pentru inflamație. Studiul a raportat reduceri semnificative ale severității activității bolii, umflarea, sensibilitatea articulațiilor și durerea raportată de pacient. Este important de menționat că acest studiu a fost un studiu cu un singur braț – ceea ce înseamnă că a existat un singur grup de tratament și niciun grup de comparație. Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, vor fi necesare cercetări clinice suplimentare pentru a confirma aceste rezultate.

Ciulinul de lapte pentru acnee

Datorită proprietăților cunoscute antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei, a fost testată și ca tratament pentru acnee. Un studiu clinic a testat eficacitatea silimarinei atât în ​​monoterapie, cât și în combinație cu doxiciclina – un medicament oral pentru acnee. Studiul a testat trei grupuri de tratament – silimarină sau doxiciclină în monoterapie și silimarină și doxiciclină combinate. Severitatea acneei a fost evaluată la fiecare participant la intervale lunare. Nu a fost raportată nicio diferență semnificativă între participanții care luau silimarină în comparație cu cei care luau doxiciclină. Studiul a raportat rezultate mai bune pentru grupul de tratament combinat, deși nu a fost o diferență semnificativă statistic.

Ciulinul de lapte pentru vitiligo

Un studiu clinic a investigat combinarea fototerapiei cu un supliment de silimarină ca strategie de tratament pentru vitiligo. Acesta a fost un studiu relativ mic, incluzând doar 34 de participanți. Participanții au fost evaluați pentru severitatea vitiligo și apoi împărțiți în două grupuri – un grup a primit un supliment de silimarină și celălalt grup nu. Toți participanții au fost tratați și cu fototerapie. Severitatea vitiligo a fost redusă semnificativ la pacienții din ambele grupuri, totuși, într-o măsură mai mare în grupul care a primit și suplimentul.

Ciulinul de lapte pentru alergii

Silimarina a fost investigata si la persoanele cu rinita alergica datorita efectelor sale protectoare cunoscute impotriva stresului oxidativ. Într-un studiu clinic randomizat, pacienților cu rinită alergică li s-a administrat fie silimarină, fie placebo, împreună cu antihistaminice obișnuite. Au fost evaluate efectele asupra nivelurilor de markeri ai rinitei alergice. Studiul a constatat că îmbunătățirea severității rinitei alergice a fost observată la ambele grupuri, totuși într-o măsură mai mare în grupul care a luat silimarina. Cercetătorii au ajuns la concluzia că silimarina poate fi utilă pentru a ajuta la gestionarea simptomelor rinitei alergice.

Ciulinul de lapte pentru melasma

Crema cu silimarină a fost, de asemenea, investigată ca tratament topic pentru melasmă – o afecțiune asociată cu pete întunecate de piele, de obicei pe față. Un studiu clinic a evaluat siguranța și eficacitatea unei creme care conține silimarină în tratamentul melasmei. În prima parte a studiului, cercetătorii au tratat iepurii albini cu cremă de silimarină înainte de expunerea la soare. Acești iepuri au fost comparați cu iepuri care fie nu au avut nici un tratament, fie un tratament placebo.

În a doua parte a studiului, pacienții cu melasmă au aplicat crema în fiecare zi pentru o perioadă de o lună. Cercetătorii au descoperit că silimarina a îmbunătățit melasma, în special, pigmentarea și dimensiunea. Diferențele au fost observate în prima săptămână de tratament și nu au fost asociate cu efecte secundare. Cercetătorii sugerează că silimarina este un „candidat sigur și eficient pentru tratamentul melasmei”.

Ciulinul de lapte pentru diabetul de tip 2

Într-un studiu care a inclus patruzeci de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, silimarina a fost evaluată pentru efectul său asupra nivelului de glucoză din sânge. Douăzeci de participanți au primit suplimentul și comparativ cu alți douăzeci de pacienți cărora li s-a administrat un placebo. În comparație cu placebo, studiul a raportat o scădere semnificativă a glicemiei la jeun și a nivelului insulinei serice la pacienții care luau silimarină. În plus, studiul a constatat o creștere a HDL – „colesterol bun” – și o creștere a indicelui de verificare a sensibilității la insulină la pacienții care iau silimarină. Administrarea de silimarină a fost, de asemenea, asociată cu o reducere semnificativă a concentrațiilor de colesterol total și LDL.

Într-un alt studiu clinic, participanților cu diabet zaharat de tip 2 li s-a administrat un supliment pe bază de plante care conține ciulin de lapte și au fost comparați cu pacienții cărora li s-a administrat placebo. În acest studiu, s-a constatat că participanții care au luat suplimentul pentru o perioadă de trei luni au reduceri semnificative ale glicemiei a jeun, ale hemoglobinei glicozilate și ale trigliceridelor în comparație cu participanții care au luat placebo.

Ciulinul de lapte – există reacții adverse ?

Efectele secundare ale administrării de ciulin sunt de obicei mai puțin frecvente, dar pot include diaree, cefalee, urticarie sau erupții cutanate. Deși în prezent nu există contraindicații, este totuși important să discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală înainte de a lua orice suplimente pe bază de plante, mai ales dacă aveți o afecțiune de bază sau luați orice medicamente. (Foto: WikiMediaImage Pixabay.com)

Sursa: newsmedicalbulletin.com

Citește și: Ce este psihogenealogia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *