Casa memorială Simion Florea Marian

Casa memorială Simion Florea Marian

Situată în centrul municipiului Suceava, Casa memorială Simion Florea Marian, „câştigată cu condeiul” de marele etnograf şi folclorist, cum scrie pe o placă memorială, a fost cumpărată cu banii proveniţi din premiul acordat, în 1883, de Academia Română, pentru lucrarea „Ornitologia Poporană Română”.

          Casa memorială a fost inaugurată ca instituţie muzeistică în iunie 1974 şi oferă vizitatorilor ambianţa de epocă în care a trăit şi a creat academicianul. Simion Florea Marian (1847-1907), a locuit aici din anul 1884 şi până la sfârşitul vieţii (1907), în perioada cea mai fertilă a activităţii sale.

          Este una din casele vechi ale Sucevei, datând din prima jumătate a sec. XIX şi adăposteşte o zestre memorialistică şi documentară impunătoare, dispusă în şase încăperi, începând cu expoziţia memorială, continuând cu spaţiile rezervate etalării unei ample colecţii de obiecte memorialistice, de epocă şi sfârşind cu cele destinate studiului pentru cercetători şi specialişti în domeniu (carte vecheromâneascăşistrăină, periodice-ziareşirevisteîncepând cu sec. XIX, manuscrise, corespondenţă, fotografii, documente personale, culturale, istorice etc.), însumând aproximativ 20.000 de numere.

Sursa foto: muzeulbucovinei.ro

Citește și: Lectura, 5 beneficii asupra sănătății

One thought on “Casa memorială Simion Florea Marian

Comments are closed.