Berzosertib – potențial tratament COVID-19

Berzosertib – potențial tratament COVID-19

Berzosertib este investigat în studii clinice separate în stadiu incipient și mediu în combinație cu chimioterapie ca posibil tratament pentru cancerul pulmonar cu celule mici, cancerul ovarian și alte tipuri de tumori.

Într-o serie de experimente care utilizează diferite tipuri de celule în laborator, cercetătorii au descoperit că berzosertib a fost eficient în blocarea capacității coronavirusului de a se replica și nu a cauzat daune semnificative celulelor.

Tratamentul COVID-19 a fost identificat de oamenii de știință din UCLA și alte universități din California, Delaware și Germania.

„În prezent, nu există terapii eficiente cu medicamente cu molecule mici împotriva COVID-19. Acest studiu a identificat o nouă terapie potențială care ar putea ajuta la lupta globală împotriva COVID-19 și de a sprijini populațiile care au fost afectate în mod disproporționat de această boala mortala.

”, a spus Gustavo Garcia Jr., primul autor al studiului și un asociat de cercetare al personalului UCLA. Acest studiu a identificat o noua terapie potentiala care ar putea ajuta la lupta globala impotriva COVID-19 si de a sprijini populatiile care au fost afectate in mod disproportionat de această boală mortal.”, a spus Gustavo Garcia Jr., primul autor al studiului și un asociat de cercetare al personalului UCLA.

Oamenii de știință au urmărit să blocheze capacitatea coronavirusului de a utiliza proteinele celulare pentru a se reproduce, mai degrabă decât pentru a ataca virusul direct, deoarece medicamentele care interferează direct cu virusul sunt de așteptat să aibă probleme în a ține pasul cu tendința SARS-CoV-2 de a muta.

Având în vedere acest lucru, au examinat o clasă de terapii cunoscute sub numele de inhibitori ai protein kinazei. Protein kinazele sunt enzime celulare care pot activa sau dezactiva proteinele specifice. Compușii care inhibă protein kinaze specifice sunt din ce în ce mai folosiți pentru tratarea cancerului, deoarece celulele tumorale folosesc kinaze pentru a-și spori capacitatea de creștere.

Oamenii de știință cred că același tip de medicament ar putea ajuta la combaterea SARS-CoV-2, deoarece virusul distruge anumite proteine ​​kinaze de la gazdele sale pentru a direcționa celulele să producă noi copii ale virusului.

Ca o măsură practică, cercetătorii și-au limitat căutarea la compuși care fie au fost aprobați, fie sunt deja în curs de evaluare, pentru siguranța la om.

Într-o serie de șapte experimente, oamenii de știință au testat inhibitori de protein kinază în culturi de celule infectate cu coronavirus, inclusiv din organe pe care COVID-19 le atacă, rinichiul, inima și plămânii. Cercetătorii au pretratat celulele cu medicamentele, au expus celulele la SARS-CoV-2, au permis 48 de ore pentru instalarea infecției, apoi au evaluat rezultatele.

Berzosertib a blocat în mod constant replicarea coronavirusului fără a deteriora celulele. Oamenii de știință au testat, de asemenea, medicamentul împotriva coronavirusurilor care cauzează bolile SARS și MERS, ambele provocând focare mortale la începutul anilor 2000. Ei au descoperit că a fost eficient în oprirea replicării acestor viruși, de asemenea.

Cercetătorii notează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explica mecanismul din spatele acțiunii anti-coronavirus a berzosertib și a studiilor preclinice înainte ca compusul să poată fi testat la om pentru tratarea COVID-19.

Sursa: cell.com

Citește și: Fibrilația atrială