Brusturele şi sănătatea pielii
Brusture, prin nenumăratele beneficii, e un cuvânt sinonim cu sănătatea pielii. Vă prezentăm câteva rețete pentru infuzii, decocturi sau unguente.
Infuzie
Infuzie dintr-o lingură de rădăcini uscate de brusture la 200 ml de apă în clocot. Se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se foloseşte sub formă de comprese în acne.
Decoct din rădăcini de brusture
Decoct din 4 linguri de rădăcini mărunţite la 500 ml de apă clocotită. Se fierbe 4-5 minute, se infuzează acoperit 10-15 minute, se strecoară. Se aplică sub formă de comprese, de 3-4 ori pe zi, în afecţiuni dermatice (acnee juvenilă, eczeme uscate, herpes, furunculoză, tenuri seboreice).
Pentru mătreaţă şi alopecie se fac frecţii locale la intervale de 2 zile.
Decoct din amestec cu 30-40 g de rădăcini de brusture + 15-20 g de frunze de mesteacăn + 30-40 g de rădăcini de urzică la un litru de apă rece. Se fierbe 10 minute, se strecoară, se adaugă o lingură de oţet şi se foloseşte săptămânal la spălarea şi frecţionarea pielii capului. Are efect de stimulare a creşterii părului în caz de alopecie şi seboree a pielii.
Citeşte şi: Lapte demachiant pentru tenul gras
Decoct din amestec de 100 g de rădăcini de brusture + 100 g de rădăcini de iarbă mare la un litru de apă rece. Se fierbe 30 minute şi se fac frecţii locale contra micozelor şi a mâncărimii de piele (prurit).
Tinctura
Tinctură din 100 g de frunze proaspete la un litru alcool de 60º. Se macerează 7-8 zile, se strecoară şi se diluiază cu apă (1: 9 părţi). Se face gargară şi spălături bucale în infecţii sau leziuni ale gurii, având efect astringent şi antibiotic.
Suc din rădăcini proaspete, recoltate primăvara şi aplicate pe răni, ulceraţii, acnee, furuncule, loţionări în alopecie, seboreea părului şi a feţei.
Unguent din ½ pahar de suc din frunze proaspete obţinut la mixer şi ½ pahar ulei vegetal. Se amestecă bine şi se aplică sub formă de pansamente locale. Eficient impotriva ulcerelor vechi de gambă, infecţii ale pielii, furuncule, acnee juvenilă, arsuri, cruste de psoriazis, eczeme microbiene.
Frunze crude şi zdrobite aplicate sub formă de cataplasme în caz de reumatism dureros, răni, inflamaţii, înţepături de insecte şi păianjeni, având efecte antitoxice şi calmante.
Sursa: herbalrom.ro
Foto: pixabay.com
One thought on “Brusturele şi sănătatea pielii”