Anticorp puternic împotriva SARS-CoV-2

Anticorp puternic împotriva SARS-CoV-2

Oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Lausanne (CHUV) și EPFL au descoperit un anticorp monoclonal puternic, care vizează proteina SARS-CoV-2 spike și este eficient în neutralizarea tuturor variantelor identificate până în prezent, inclusiv varianta delta.

Anticorpul nou identificat a fost izolat folosind limfocite de la pacienții cu COVID-19 și este unul dintre cei mai puternici identificați până acum împotriva SARS-CoV-2. Caracterizarea structurală a anticorpului indică faptul că acesta se leagă de o zonă care nu este supusă mutațiilor proteinei spike. Prin această interacțiune strânsă, blochează proteina spike de legarea de celule care exprimă receptorul ACE2, care este receptorul pe care virusul îl folosește pentru a intra și a infecta celulele pulmonare. Asta înseamnă că anticorpul oprește procesul de replicare virală, permițând sistemului imunitar al pacientului să elimine SARS-CoV-2 din organism.

Acest mecanism de protecție a fost dovedit prin teste in vivo pe hamsteri; specimenele cărora li s-a administrat noul tratament au fost protejate împotriva infecției chiar și după primirea unei doze extrem de infecțioase.

Un anticorp tipic nealterat oferă protecție până la 3-4 săptămâni. Dar acest tip nou poate proteja pacienții timp de 4-6 luni. Aceasta o face o opțiune interesantă de tratament preventiv pentru persoanele nevaccinate cu risc sau pentru persoanele vaccinate care nu pot produce un răspuns imun. Pacienții imunocompromiși, primitorii de transplant de organe și cei care suferă de anumite tipuri de cancer ar putea fi protejați împotriva SARS-CoV-2 prin administrarea de injecții cu anticorpi de două sau trei ori pe an.

CHUV și EPFL intenționează acum să se bazeze pe aceste rezultate promițătoare în asociere cu o companie de start-up care va realiza dezvoltarea clinică și producerea medicamentului care conține anticorpi, prin acorduri de cooperare și proprietate intelectuală. Studiile clinice ale medicamentului ar trebui să înceapă la sfârșitul anului 2022.

Descoperirile lor sunt publicate în prestigioasa revistă Cell Reports.

Sursa: cell.com

Citește și: Deficitul de magneziu, 5 semne de alarmă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *