Autopalparea, primul pas în prevenția cancerului de sân

Autopalparea, primul pas în prevenția cancerului de sân

Autopalparea este primul pas și cel mai simplu în prevenția cancerului de sân.

  • Peste 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente.
  • 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

Frica de a merge la medic sau de a afla ce e în neregulă cu sânii tăi, doar amână un diagnostic și face vindecarea mai grea.

Ai aici câteva sfaturi despre cum poți să îți faci autopalparea corect și ce trebuie să te trimită la medic:

CÂND se face autopalparea? În primul rând, dacă ai încă menstruație, încearcă să îți faci examinarea la 5 – 7 zile după perioada de menstruație, când sânii sunt mai puțin tensionați. Ideal ar fi în aceeași zi a lunii. Dacă ești la menopauză, fixează-ți o zi pe lună (de ex. prima zi a lunii sau data ta de naștere).

CUM facem autopalparea

Privește-ți sânii într-o oglindă, în timp ce ții mâinile pe lângă corp și apoi în șolduri. S-ar putea să te ajute să faci examinarea la duș după aplicarea unui gel de duș sau a unui ulei de piele. Pune un braț în spatele capului, iar cu cealaltă mână palpează-ți sânul. Ține palma întinsă și folosește vârfurile degetelor. Apasă ferm și asigură-te că acoperi treptat toată zona sânului.

Ca să nu îți scape nicio suprafață, folosește mișcări concentrice – în sensul acelor de ceasornic, radiale – dinspre mamelon spre axilă, precum și de sus în jos. Repetă această procedură și la celălalt sân. Apoi repetă procedura stând culcat. Nu uita să palpezi și în zona axilei și să controlezi și mamelonul – pipăie-l, apasă-l cu două degete delicat, ca să verifici dacă curge ceva din el.

CE. La ce trebuie să fii atentă când faci autopalparea? Te rugăm să observi cu atenție orice modificare apărută de la lună la lună și să urmărești nu doar nodulii, ci și următoarele lucruri: orice modificare de formă, culoare sau dimensiune a sânilor, precum și de textură a pielii: încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de „coajă de portocală”.

La mamelon și areole să fii atentă dacă și-au schimbat culoarea, poziția, dacă mamelonul e întors (ascuns la interior în loc să fie la exterior), dacă curge (fluide apoase, lăptoase, galbene ori cu sânge).

În timpul examinărilor lunare o să te obișnuiești cu aspectul sânilor și o să observi imediat orice modificări și anomalii.

PASUL URMĂTOR

După examinarea sânilor, dacă observi orice modificare, chiar și noduli nedureroși, mergi cât mai repede la medic.

Pentru informații suplimentare despre cancerul de sân, accesați www.canceruldesan.ro

Citește și: Inteligență artificială pentru imunitatea anti-cancer

2 thoughts on “Autopalparea, primul pas în prevenția cancerului de sân

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *