Anticorp capabil să blocheze metastazele
Anticorpul MCLA-158 ar avea efecte benefice în contracararea dezvoltării cancerului în organism, dezvăluie un studiu plublicat recent de revista Nature Cancer.
EGFR și LGR5: acești doi termeni probabil nu înseamnă nimic pentru tine și totuși, pentru lupta împotriva cancerului, sunt esențiali. Acestea sunt cele două proteine care acționează și promovează dezvoltarea și desfășurarea tumorilor la pacienții bolnavi. Cercetătorii dintr-un consorțiu internațional au găsit o modalitate de a dezvolta un medicament pentru a contracara acțiunea lor.
Celălalt nume important al acestei cercetări este MCLA-158, cel al unui anticorp utilizat în contextul imunoterapiei, care vizează atacarea celulelor stem canceroase. Denumirea medicamentului derivat este Petosemtamab. Oamenii de știință l-au dezvoltat și l-au testat pe șoareci bolnavi care nu prezentau metastaze.
Analiza medicilor este următoarea: MCLA-158 ar putea ataca atât tumorile primare, dar și să blocheze capacitatea organismului de a răspândi boala, prevenind formarea metastazelor. Anticorpul ar degrada proteina EGFR a celulelor stem canceroase care au markerul LGR5. Ei afirmă că MCLA-158 nu interferează cu funcția sănătoasă a celulelor stem.
Deocamdată, tratamentul este dovedit pe două tipuri de cancer: carcinoame care afectează capul și gâtul, cancerele digestive (colorectale și esofagului și stomacului). Studiul nu sa oprit la șoareci pentru a confirma acest lucru, deoarece șapte „organoizi” au primit acest anticorp. Acestea sunt structuri multicelulare care reproduc un organ uman in vitro, în acest caz, organoizii au fost afectați de cancerele menționate mai sus. Toate au arătat o scădere a tumorilor. (Foto: Pixabay)
Te-ar putea interesa și: Ataxia telangiectazie