Alunele de pădure
▪ Ca medicament, alunele trebuie consumate crude, neprăjite şi fără sare!
▪ Sunt indicate în alimentaţia copiilor, adolescenţilor, sportivilor, bătrânilor, persoanelor anemice, femeilor cu tulburări de menopauză, precum şi în cazuri de neurastenie, impotenţă, nefrite, colici, viermi intestinali. Se poate obţine un preparat tonic din 100 g de miez de alune crude, peste care adăugăm o lingură de busuioc uscat şi mărunţit. Se macină totul cu o râşniţă de cafea. Pulberea obţinută se amestecă cu 3 linguri cu miere polifloră. Pasta obţinută se păstrează la frigider într-un borcan închis şi se ia câte o linguriţă, cu 10 minute înainte de micul dejul, timp de două săptămâni. Acest tonic se recomandă şi în cazul tulburărilor de ritm cardiac.
▪ Frunzele de alun au proprietăţi tonifiante şi vasoconstrictoare. Se pot folosi sub formă de cataplasme sau infuzii. Compresele călduţe calmează durerile determinate de varice. Pentru realizarea infuziei folosim 250 ml apă clocotită în care punem o linguriţă de frunze. Pentru un tratament complet se vor bea două căni pe zi, timp de două săptămâni.
▪ Alunele de pădure sunt recomandate în primul rând persoanelor anemice, dar şi copiilor cu probleme osoase, diabet sau tuberculoză. Datorită conţinutului bogat de magneziu, alunele sunt un tonic al sistemului nervos central. 100 de grame consumate în fiecare zi, timp de 30 de zile, contribuie la stagnarea procesului de rahitism, dar şi la eliminarea tulburărilor generate de perioada de pubertate.
▪ Miezul unei alune este un aliment cu un bogat conţinut caloric. În compoziţia fructului predomină proteinele, acizii graşi esenţiali, vitaminele E, B9 şi C, alături de mineralele potasiul (635 mg), fosforul (330 mg) şi calciul (225 mg). Vitaminele din complexul B care intră în compoziţia alunelor contribuie la menţinerea tonusului muscular, uşurează activitatea tractului gastrointestinal. De asemenea, ajută la buna funcţionare a ficatului, ochilor şi pielii.
▪ Uleiul de alune presat la rece (obţinut doar din prima presare) este ideal pentru eliminarea paraziţilor. Pentru evacuarea completă a intestinului şi eliminarea celui mai de temut parazit, tenia, se va lua o linguriţă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de 20 de zile.
Sursa: „Leacuri mănăstireşti”, Mariana Borloveanu
Foto: pexels.com
Descarcă ediţia PDF a revistei Branché:
https://revistabranche.ro/wp-content/uploads/2020/05/Branche-Nr.-80-medical-1.pdf