Alimentația tinereții prelungite

Alimentația tinereții prelungite

Procesul îmbătrânirii este grăbit de alimentația nesănătoasă. Din nefericire, majoritatea oamenilor își pun inima și creierul în slujba stomacului și trăiesc ca să mănânce. În acest mod, omul își roade firul vieții cu proprii săi dinți și își grăbește sfârșitul devenind, la bătrânețe, o epavă stinsă, într-un trup care a fost prea mult îmbuibat.

Introducerea cărnii în alimentația oamenilor, prin vânătoare și creșterea animalelor, a fost considerată cauza principală a scurtării duratei de viață. În „Geneza” din Vechiul Testament se subliniază că Tatăl Ceresc a spus primilor oameni: „Iată că v-am dat vouă orice pom care are în el rod cu sămânță. Aceasta să fie hrana voastră”. Cei care au mâncat numai roadele scrise în Scriptură au ajuns la vârste matusalemice.

Mesele copioase cu cărnuri, slănină, afumături, mezeluri, conserve, alcooluri tari, cafele și tutun dau multă satisfacție pe moment dar, după 50 de ani, dereglează ritmul digestiei și favorizează apariția multor boli și a obezității, cu consecințe grave asupra activității inimii. Mâncărurile greu digerabile rămân mult timp în stomac și intestine, se alterează și produc substanțe toxice care declanșează boli digestive (gastrite, ulcere, colite, balonări, constipații, cancer de colon). În unele cazuri măresc conținutul de colesterol și lipide din sânge, care se depun pe pereții vaselor sanguine, favorizând apariția unor boli grave ca ateroscleroza, arterite, tromboflebite, ulcere varicoase.

De asemenea, consumul în exces de dulciuri concentrate solicită prea mult pancresul și duc la diabet zaharat. Un adult sănătos cu o activitate moderată, are nevoie de 500-800 g fructe și legume care aduc necesarul de vitamine, minerale și glucide. Adoptarea unui regim alimentar naturist cu legume și fructe, pâine intermediară și cereal integrale, produse lactate degresate, ulei vegetal (mai ales de măsline), pește slab, produse apicole etc,  asigură o alimentație completă pentru menținerea energiei organismului, fără să ducă la anemierea trupului și a minții. Alimentația corectă asigură menținerea unei greutăți corporale în limite ideale, permite irigarea optimă a creierului, inimii și arterelor, evită ateroscleroza și intoxicarea organismului.

Rația alimentară zilnică trebuie să fie divizată în 3 mese, servite la ore fixe, mai mult la micul dejun și mai puţin la cină. Pentru eliminarea toxinelor, consumul zilnic de lichide să nu fie sub 2 litri, luate sub formă de apă plată, compoturi, sucuri și ceaiuri.

Putem clasifica alimentele în două grupe:

  • alimente care mențin tinerețea organismului: legume (varză, morcov, spanac, fasole, soia, tomate, mazăre, ceapa, usturoi, ardei gras) și fructe (cireșe, caise, piersici, pepene verde și galben, struguri, banane, coacăze, fragi, nuci, alune); carne slabă de pasăre și curcan; peşte (păstrăv, scrumbie, somon, heringi); pâine integrală și graham cu secară; cereale (fulgi de ovăz, supă de griș); lactate degresate (lapte dulce, iaurt, branză proaspată); apa potabilă (2,5 litri zilnic + 500 ml din alimente).
  • alimente care grăbesc îmbătrânirea organismului: carne de porc, vită și pește gras, untură; produse din carne (șuncă, slănină, mezeluri, cârnați, afumături); lapte integral și brânză grasă; cartofi prăjiţi, unt, margarine hidrogenate cu aditivi (E-uri); pâine albă, sare, piper, produse de patiserie; băuturi alcoholice tari, siropuri sintetice, cafea, ciocolată.

Mintea exercită un control permanent asupra întregului organism. Orice mișcare a corpului se face după primirea comenzii de la creier, iar orice afecțiune a corpului (infecție, inflamație, îmbolnăvire) influențează mintea.

Sănătatea fizică este mult inflențată de factorii mentali, spirituali și sociali. S-ar putea spune că îmbătrânirea, sub aspect psihologic, începe din momentul pensionării, bazată pe vârsta cronologică. Toți membrii societății, tineri și seniori, vor trebui să considere că este total greșită teoria că, prin trecerea anilor, cu sau fără voia lor, oamenii devin inutili societății și sunt excluși din viața publică.

În România, unde densitatea populației este sub media țărilor europene, soluția optimă în rezolvarea problemelor vârstnicilor nu este excluderea lor din activitate, ci găsirea pârghiilor de antrenare în activitate pentru cei capabili de muncă și creație.

Bucurați-vă, doamnelor și domnilor, de frumușetea zilelor trăite, admirați răsăritul soarelui, multumiți lui Dumnezeu pentru fiecare zi adăugată la viața dumneavoastră, pentru ciripitul păsărelelor, pentru nopțile înstelate de vară și pentru zăpada strălucitoare a iernii. (Foto: Engin Akyurt)

Autor: Ing. Drd. Daniela Troia

www.herbalrom.ro

De același autor: 10 alimente antiinflamatorii pentru sănătatea inimii

One thought on “Alimentația tinereții prelungite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *