Tarhonul, beneficii pentru sănătate
Tarhonul este o specie de plantă erbacee care însoțește adesea carnea, peștele sau borșul. Această plantă aromatică conferă un gust foarte parfumat preparatelor.
Care sunt proprietățile tarhonului?
Tarhonul este bogat în fibre alimentare
Fibrele alimentare sunt foarte utile organismului, contribuind la sănătatea microbiotei. De asemenea, ajută la reglarea tranzitului intestinal și la stimularea tranzitelor lente. Acestea accelerează senzația de sațietate, limitând astfel gustările. O altă putere a fibrelor este de a încetini asimilarea carbohidraților și de a reduce absorbția grăsimilor și a colesterolului.
Bogat în vitamina B9
La fel ca arpagicul și pătrunjelul, tarhonul conține vitamina B9. Acidul folic sau vitamina B9 are un rol esențial în producerea materialului genetic (ADN, ARN) și a aminoacizilor necesari creșterii celulare, ceea ce explică natura sa esențială în diferitele faze ale vieții. Are un rol important în formarea de hematii, funcționarea sistemului nervos (sinteza neurotransmițătorilor) și a sistemului imunitar. Este necesar pentru producerea de noi celule, ceea ce îl face deosebit de important în perioadele de activitate metabolică intensă precum copilărie, adolescență, sarcină (dezvoltare a fătului).
Această plantă aromatică conține calciu și vitamina K
Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman, aproximativ 1 până la 1,2 kg la adulți. 99% din acest calciu contribuie la formarea și rezistența oaselor și a dinților. Calciul non-os, în ciuda ponderii sale mici (1%), intervine în multiple funcții esențiale organismului: coagularea sângelui, contracția musculară, conducerea nervoasă, eliberarea de hormoni.
Te-ar putea interesa și: Merișoarele reduc rezistența la antibiotice
Vitamina K include filochinona (vitamina K1), menachinona (vitamina K2) și menadiona sintetică (vitamina K3). Astfel, vitamina K este implicată în activarea proteinelor având rol în coagularea sângelui (vitamina K1) și metabolismul osos (vitamina K2).
Proaspăt, uscat, frunze: cum să consumi tarhon?
Se recomandă consumul de tarhon proaspăt sau congelat, în acest fel își păstrează toate beneficiile. De fapt, o parte din calitățile nutriționale dispar odată cu uscare.
Cum se prepară ceai de tarhon?
Dacă vă plac băuturile calde, vă puteți pregăti un ceai de tarhon. Pentru a face acest lucru, amestecați o lingură de tarhon cu 250 ml de apă și lăsați-l la infuzat timp de 5 până la 10 minute. Bucurați-vă!
Cum se depozitează tarhonul?
Tarhonul este o planta aromatică fragilă care, atunci când este proaspată, nu se păstrează foarte mult timp. La frigider, păstrați-l învelit într-o cârpă umedă. Cel mai bine este să puneți frunzele tăiate într-o tavă pentru cuburi de gheață și să le acoperiți cu apă. Cuburile de gheață obținute pot fi apoi depozitate.
Precauție și contraindicație
Tarhonul este o sursă de vitamina K, așa că trebuie consumat cu prudență de către persoanele care iau tratament anticoagulant. Cu toate acestea, deoarece este puțin probabil să mănânci cantități mari de tarhon, efectele secundare nu sunt sistematice. Este mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră pe acest subiect.
Informații suplimentare
Numele latin pentru tarhon este „dracunculus”, care înseamnă mic dragon. Într-adevăr, această plantă avea reputația de a ajuta la ameliorarea mușcăturilor de șarpe. Sura: santemagazine.fr