Urme în destin 

Urme în destin 

Din astrele cerești sufletul coboară pe pământ. E acel momentul al conceperii, care este pecetluiește menirea urmelor destinului. Este talantul cu care copilul se naște. Iar în trecerea sufletului pe pământ, talantul se poate înmulți, păstra sau îngropa.

Principesa Olga Sturdza a lăsat fapte mărețe, care s-au înscris adânc în sufletele oamenilor. Un suflet viu atașat de neam și credință, asumându-și responsabilitățile înaintașilor: Mihail Kogălniceanu sau Alexandru Mavrocordat. După primul război mondial a înființat orfelinate și a ajutat peste 35,000 de copii orfani. Aceste fapte s-au transformat într-un tezaur, aducând odihnă sufletului.

Din dorința de a fi readuse în atenție, domnul director Mihai Cantemir de la Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” din Miroslava mi-a solicitat să realizez un portret al Principesei Olga Sturdza. Liceul se află pe domeniul Principesei Olga Sturdza, între palatul ei și biserica ctitorită de Alexandru Mavrocordat.

Portretul realizat a fost dezvelit în prezența excelenței sale Prințul Sturdza și a mai multor oficialități locale, dintre care amintim: Dan Niță, Luciana Antoci, Costel Alexe, Mihai Cantemir. După dezvelirea tabloului, Prințul Sturdza a fost foarte impresionat, exclamând: „Este foarte frumos, cine l-a făcut, cine l-a făcut? Exact așa arăta bunica mea!”.

Principesa Olga Sturdza, 70x54cm, Portret realizat de Mihai Coțovanu
Principesa Olga Sturdza, 70x54cm, Portret realizat de Mihai Coțovanu

La prezentare am vorbit despre timpul creației. Astfel, am perceput personalitatea, sufletul, entitatea Principesei Olga Sturdza. Acea vibrație spirituală s-a transpus pe pânză; este vie, dar nu vorbește. Este ora 25, ceasul timpului absolut. Un timp mistic, un dar al Marelui Artist. Configurația astrelor în destin a fost să fac acest portret.

Întâlnirea cu anumite personalități nu este întâmplătoare. Este un țesut karmic al destinului, care trebuie să se împlinească. În perioada studenției din anii 1993, de pildă, la etajul zece, într-un bloc din fața gării Iași l-am întâlnit pe Prințul Dimitrie Sturdza. Comportamentul dumnealui exprima traumele rămase de la regimul comunist.

După treizeci de ani am văzut faptele de bunătate, compasiune și adevăr ale Principesei Olga Sturdza, strălucind pe fața nepotului – excelența sa Prințul Dimitrie Sturdza, care se bucură de roadele a ceea ce au semănat înaintașii. Faptele de omenie ale Principesei Olga Sturdza au rămas peste timp remarcabile urme în destin.  

Autor: Coțovanu Mihai, artist plastic

www.mihaicotovanu.ro

De același autor: Mircea Eugen, nostalgia timpului în fluiditatea culorilor