S-a descoperit mecanica metastazei cancerului de sân

S-a descoperit mecanica metastazei cancerului de sân

Cea mai letală caracteristică a oricărui cancer este metastaza, răspândirea celulelor canceroase în tot organismul. O nouă cercetare dezvăluie pentru prima dată mecanismele din spatele modului în care celulele canceroase de sân pot invada țesuturile sănătoase.

Descoperirea arată că o proteină motorie numită dineină stimulează mișcarea celulelor canceroase în modelele de țesut moale. Informația oferă noi ținte clinice împotriva metastazelor și are potențialul de a schimba fundamental modul în care este tratat cancerul.

„Această descoperire marchează o schimbare de paradigmă în multe privințe”, a spus Erdem Tabdanov, profesor asistent de farmacologie la Penn State și autor principal corespondent al studiului, publicat recent în revista Advanced Science.

„Până acum, dineina nu a fost niciodată prinsă în afacerea de a furniza forța mecanică pentru motilitatea celulelor canceroase, care este capacitatea lor de a se mișca singure. Acum putem vedea că dacă țintiți dineina, ați putea opri eficient motilitatea acelor celule și, prin urmare, opriți diseminarea metastatică”.

Migrarea celulelor vii urmărită în direct folosind microscopia

Cercetătorii au folosit microscopia în direct pentru a urmări migrarea celulelor vii de cancer de sân în două sisteme diferite modelate după corpul uman. Primul sistem, o rețea bidimensională de fibre de colagen, a dezvăluit modul în care celulele canceroase se deplasează printr-o matrice extracelulară care înconjoară tumorile și a arătat că dineina este cheia mișcării celulelor canceroase. Al doilea sistem a fost un model tridimensional.

Te-ar putea interesa și: Să iubim sau nu ca sarea în bucate?

Cel de-al doilea sistem a fost conceput pentru a imita țesutul moale. Au folosit o rețea de particule microscopice de hidrogel sau microgeluri legate între ele în forme asemănătoare tumorilor. Cercetătorii au descoperit în modelul tridimensional că dineina este „indispensabilă” în răspândirea sau metastazarea celulelor canceroase.

„În ambele modele, am descoperit că dineina este extrem de importantă pentru locomoția celulelor. Asta sugerează o metodă cu totul nouă de gestionare a cancerului. În loc să ucidem celulele canceroase cu radiații sau chimioterapie, arătăm cum să le paralizăm. Aceasta este o veste grozavă, deoarece nu trebuie cu adevărat să ucizi celulele, ceea ce este o abordare dură care vizează atât celulele canceroase, cât și cele sănătoase. În schimb, trebuie doar să oprești celulele canceroase din mișcare.”, afirmă cercetătorii.

„Paralizia” celulară s-ar putea dovedi a fi o strategie eficientă de tratament pentru cancer în comparație cu tratamentele chimioterapeutice. Astfel, după îndepărtarea chirurgicală a tumorii principale, ar putea împiedica răspândirea cancerului fără a deteriora țesuturile și celulele sănătoase.

Cercetătorii spun că orice tratament clinic potențial este încă departe. Nu au efectuat studii pe oameni sau pe animale, însă se fac demersuri pentru a parcurge următorii pași.