Păducelul, beneficii, utilizare, precauții
Păducelul, din familia Rosaceae, este numit și gherghin, măliul-cucului sau mălăieș. În spatele aspectului său neplăcut, arbustul ascunde virtuți medicinale prețioase pentru inimă.
Există peste 400 de specii de păducel. Unele sunt soiuri, altele cresc sălbatice la marginea pădurilor, în garduri vii defensive sau desișuri de pustie. Conține flavonoide, tripertene, omega 3 și 6, precum și vitaminele C și E.
Păducel, bun pentru inimă
Păducelul folosit în medicina pe bază de plante provine în principal din două specii:
- Păducelul în două stiluri (Crataegus laevigata). Acesta poate ajunge la 3 – 6 metri și are flori roz intens la începutul lunii mai.
- Păducelul cu un singur stil (Crataegus monogyna), care se ridică la 6 – 9 metri și are flori albe, mielifere, la sfârșitul lunii mai.
Numele „Crataegus” provine din grecescul „kratos”, care înseamnă putere, din cauza lemnului foarte dur. „Monogyna” vine tot din greacă, de la „monos” care înseamnă unic, și „gynê”, care evocă femeia, deoarece florile sale au un singur ovar, dând un fruct cu un singur sâmbure.
Acțiunile terapeutice ale păducelului
- Insuficiență cardiacă, nevroze cardiace, aterosleroză, reglarea tensiunii arteriale, hipertensiune, cardiopatie ischemică, angină pectorală, extrasistole, aritmie cardiacă, tahicardie, edeme cardiace, scăderea nivelului colesterolului din sânge.
- Infecții hepatice, diaree, obezitate, celulită, creșterea imunității.
- Insomnii la cardiaci, anxietate, surmenaj, anemie, irascibilitate la femei.
Fructele roșii ale păducelului ajung la maturitate în septembrie. Sunt astringente și bune pentru durerile de gât. Au aceleași proprietăți chimice ca și florile.
Te-ar putea interesa și: Sănătatea mintală poate afecta inima
Păducelul este utilizat în diferite moduri:
- În infuzie sau decoct: 1 linguriță de flori uscate de păducel / 150 ml. 3 căni maxim/zi sau sub formă de gargara împotriva durerilor de gât.
- În capsule, extracte sau tinctură mamă, conform instrucțiunilor farmacistului.
- În gemoterapie, o ramură a fitoterapiei care folosește muguri și alte țesuturi embrionare de plante. 5 picături de extract de 1 până la 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.
Folosirea plantelor pentru tratament trebuie făcută prin consultarea unui medic, farmacist sau herbalist.
Observații
Nu se recomandă copiilor sub 12 ani, femeilor aflate în timpul sarcinilor și lactației. Poate provoca tulburări circulatorii, agitație, vărsături, cefalee sau insomnii.
Surse: doctissimo.fr, jardin.lemonde.fr, Flora medicinală a României, Prof. univ. dr. Constantin I. Milică | Foto: jardiner-malin.fr