Candidoza orală la nou-născuţi şi sugari
Candidoza orală la bebeluși este un subiect de mare interes pentru proaspetele mămici, deoarece este o problemă care apare în mod special la sugari.
Ce este candidoza orală?
Candida sau candidoza orală este o infecție provocată de ciuperci de fermentație, care se regăsesc în mod natural în sistemul digestiv. Cea mai frecventă ciupercă dintre toate este Candida albicans, care apare ca rezultat al unui dezechilibru al florei din organism, pe fondul unei imunităţi scăzute.
Copii nu au capacitatea de a lupta cu bacteriile așa cum o face un adult, de aceea în primii ani de viață este foarte important ca părinții să aibă grijă de stilul de viață al copilului lor și de mediul în care trăiește. Candidoza este frecvent întalnită la nou-născuti şi sugari şi se manifestă prin apariţia unor depozite albe la nivelul limbii şi pe mucoasa obrajilor.
Diferența dintre candidoza orală şi depozitele de lapte?
Candidoza orală la sugari poate fi foarte uşor confundată cu depozitele de lapte. Astfel, pe lângă faptul că depozitele de lapte nu cauzează disconfort şi irascibilitate, acestea pot fi diferenţiate prin faptul că atunci când se indepărtează depozitele de la nivelul mucoasei orale, în cazul candidozei, aceasta rămâne inflamată, de o culoare roşu aprins.
Care sunt simptomele candidozei orale la sugari?
Semnele unei posibile infecții cu Candida albicans nu se manifestă doar la nivelul gurii, ci și în starea generală a copilului:
- Pete albe pe toată suprafața gurii, care nu dispar după curăţare: este primul simptom al candidei orale.
- Disconfort la înghițire: infecția îi va provoca celui mic durere și dificultate la înghițire, ca urmare este foarte posibil ca el să refuze mesele până cand infecția nu se vindecă.
- Iritație în zona genitală: frecvent, candida nu se manifestă doar la nivel oral, ci și la nivelul zonei genitale. Dacă a trecut o perioadă mai lungă de timp fără ca sugarul să primească tratament, vor apărea, treptat, papule mici roșiatice, atât în zona genitală, cât și în pliurile pielii.
- Irascibilitate și plâns: Copilul poate să plângă mult și să se agite continuu, ca urmare a disconfortului produs de leziunile candidozice.
- Sângerare: leziunile produse de candida bucală nu trebuie îndepărtate, deoarece îi vor provoca sângerări local, iar situația va deveni și mai neplăcută.
- Lipsa poftei de mâncare: Mesele trebuie respectate, chiar dacă copilul este irascibil. Sfatul unui pediatru este necesar, dacă acesta nu dorește să mănânce mai mult de o zi sau două.
Candidoza orală. Care sunt cauzele apariției la bebelusi?
Infecțiile micotice apar adesea la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, iar nou-născuţii şi sugarii, având un sistem imunitar incomplet dezvoltat, sunt foarte vulnerabili la dezvoltarea infecţiei:
- Obiecte nesterilizate: Ciuperca responsabilă de apariția candidei orale la copii există pe suzetele și biberoanele nesterilizate. Astfel, este recomandat ca după fiecare masă cu biberonul și după fiecare utilizare a suzetei, ambele să fie sterilizate.
- Bacteria provine de la mamă: Dereglările hormonale din timpul sarcinii fac ca această ciupercă să crească, iar vaginul mamei se transformă într-un loc unde există milioane de astfel de microorganisme. De aceea, în momentul nașterii naturale există șanse foarte mari ca bebelușul să fie infectat.
- Antibioticele: se întâmplă frecvent ca bebelușii sub trei luni să fie tratați pentru alte patologii cu antibiotice, acestea provocand un dezechilibru al florei intestinale. De asemenea, atenția mamei trebuie să fie foarte mare și după terminarea tratamentului, timp de măcar trei sau patru zile, întrucât antibioticele sunt cu eliberare prelungită.
- Sânul mamei: după fiecare repriză de alăptat, mamele trebuie neapărat să-și curețe cu atenție sânii. Orice urmă de lapte care rămâne mult timp pe mameloane, reprezintă un mediu propice pentru formarea bacteriilor. Sugarul care a luat candida de la sânul mamei, transmite înapoi aceeași infecție.
Cum se tratează candidoza orală a nou-născuţilor sau a sugarilor?
Depistarea la timp a candidozei este foarte importantă, deoarece administrarea unui tratament precoce va face ca perioada de vindecare să fie una mai scurtă. Dacă și mama este infectată, atunci tratamentul va fi atât pentru ea, cât și pentru copil. Medicul pediatru este cel care decide conduit terapeutică.
Tratamentul recomandat la candidoza orală este unul simplu, dar trebuie urmat cu stricteţe. Cavitatea bucală a nou-născutului sau a sugarului trebuie curăţată de mai multe ori pe zi cu o soluţie preparată din apa cu bicarbonat de sodiu (1 linguriţa de bicarbonat de sodiu la 250 ml apă). Cu o compresă sterilă îmbibată în soluţia obţinută se curăţă toată cavitatea orală (limba, mucoasa interioară a obrajilor și palatal dur).
Ȋn cazul în care mama alăptează, acelaşi tratament trebuie făcut şi pe areolele mamare, spălate înainte de fiecare alăptare cu apă cu bicarbonat de sodiu, precum şi o igienă riguroasă (sutienele schimbate zilnic şi spalate la 60 de grade C; tampoanele de sân trebuie schimbate cât mai des posibil, deoarece umiditatea stimulează dezvoltarea candidozei).
Dacă sugarul este hrănit cu lapte praf, biberoanele trebuie sterilizate înainte de fiecare masă, iar suzeta, inelele de dentiţie şi oricare alte obiecte pe care bebeluşul le bagă în gură trebuie spălate riguros sau sterilizate, dacă este posibil.
Dacă după 3 zile nu se observă nici o ameliorare, se recomandă evaluarea copilului de către medicul pediatru. Acesta, de obicei, va recomanda o solutie antifungică care se foloseste pe o perioadă de până la 14 zile, pentru a evita orice recidivă.
Cum poate fi prevenită candidoza orală?
Principala metodă de prevenire rămâne spălarea mâinilor cu apă şi săpun, precum şi spălarea riguroasă şi sterilizarea biberoanelor, iar în cazul alăptării, igiena mameloanelor cât mai des posibil şi păstrarea acestora cât mai uscată.
Pentru a evita transmiterea de la mamă la copil şi invers a infecției, este recomandat ca mamele să consume suplimente alimentare cu vitamina C și echinaceea pentru întărirea sistemului imunitar și grăbirea vindecării.
Mămicile trebuie să fie atente la simptomele pe care le au bebelușii lor și trebuie să consulte un medic pediatru când au descoperit problema. Deseori tratamentul la candidoza orală nu trebuie prescris doar pentru copil, ci și pentru mamă, întrucât această ciupercă se transmite cel mai ușor de la unul la altul. (Foto: Dirk Schumacher)
Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la Policlinica Providența
Te-ar putea interesa și: Tiroida: rol, funcționare, tulburări