Tiroida: rol, funcționare, tulburări

Tiroida: rol, funcționare, tulburări

Tiroida este o glandă situată la baza gâtului. Hormonii pe care îi produce ne stimulează metabolismul și acționează asupra inimii, ficatului, mușchilor, oaselor… Când începe să funcționeze defectuos, apar diverse tulburări.

Ce este tiroida la femei și la bărbați?

Tiroida este cea mai mare glandă endocrină din corpul uman. În mod normal, cântărește între 15 și 20 g. Are forma unui fluture. Sunt doi lobi și o porțiune centrală numită istm. Fiecare lob se sprijină de ambele părți ale traheei.

Această glandă secretă hormoni tiroidieni care controlează viteza funcțiilor chimice din organism și este localizată sub pielea gâtului și sub mărul lui Adam.

Tiroida produce două tipuri de hormoni:

  • Triiodotironina (indicată în analize ca T3);
  • Tiroxina (indicată în analize ca T4).

Acești doi hormoni circulă în sânge, se vor atașa la aproape toate organele și celulele corpului cărora le transmit „mesaje”. Ele joacă un rol crucial pe tot parcursul vieții și chiar înainte de naștere, deoarece participă la dezvoltarea creierului fătului.

Prin urmare, tiroida ajută la reglarea nivelului general de activitate și a consumului de energie al organismului prin stimularea inimii și a creierului. De fapt, puține organe scapă de sub control!

  • Influențează greutatea și masa musculară;
  • Promovează rezistența oaselor;
  • Menține starea de spirit, stimulează sistemul nervos central;
  • Modulează nivelul colesterolului și al zahărului din sânge;
  • Reglează temperatura corpului;
  • Crește sau scade ritmul cardiac;
  • Reglează tranzitul intestinal.

Iodul, esențial pentru buna funcționare a glandei

Pentru a produce hormoni tiroidieni, tiroida are nevoie de iod, un element care se găsește în apă și alimente. Tiroida preia iodul și îl încorporează în celulele sale pentru sinteza hormonilor tiroidieni. O dietă echilibrată asigură aproximativ 300 de micrograme de iod pe zi, un nivel suficient pentru buna funcționare a tiroidei.

Care sunt simptomele disfuncției tiroidiene?

Când tiroida nu mai funcționează corect, hormonii tiroidieni sunt fie produși în cantitate insuficientă, adică hipotiroidism, fie în exces, adică hipertiroidism. Cele două disfuncții tiroidiene provoacă simptome diferite.

Simptomele hipotiroidismului

O persoană cu hipotiroidism nu secretă suficienți hormoni tiroidieni. Se simte de parcă corpul ei ar lucra cu încetinitorul. Se îngrașă, devine friguroasă, suferă de constipație, își pierde părul, are pielea uscată și este deprimată. Ea poate avea, de asemenea, probleme de concentrare sau de memorie.

Simptomele hipertiroidismului

Dimpotrivă, cea a cărei tiroida este prea activă, trăiește în exces, inima îi bate cu viteză mare, slăbește. Pot apărea și alte simptome precum nervozitate, anxietate, tremor, tulburări de somn…

Indiferent dacă glanda produce prea mult sau prea puțin hormon, este necesar un tratament pentru a preveni complicațiile. După vârsta de 60 de ani, mai mult de una din zece femei au probleme cu tiroida, comparativ cu doar 4% dintre bărbați. Hipotiroidismul și nodulii sunt cei mai frecvenți.

Putem trăi fără tiroida?

Este posibil să trăim fără tiroidă, dar nu fără producția de hormoni tiroidieni, esențiali pentru organismul nostru. Astfel, după o îndepărtare totală sau parțială a tiroidei, este deci necesar un tratament de substituție după operație (nu împiedică ducerea unei vieți normale). Sursa: santemagazine.fr

Te-ar putea interesa și: Un virus vegetal plus un anticorp elimină cancerul de colon la șoareci

2 thoughts on “Tiroida: rol, funcționare, tulburări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *