Astmul: cum fac să sport?
Ce este astmul și care sunt consecințele asupra sănătății?
Astmul este o boală bronșică cronică, ale cărei prime manifestări apar cel mai adesea la copii. Inflamația este responsabilă de diferite fenomene din tractul respirator (edem, contracția mușchilor bronșici, secreția de mucus) care determină obstrucția bronșică.
Astmul se caracterizează prin apariția unor crize care sunt episoade de disconfort respirator șuierător (dispnee). În unele cazuri, tusea poate fi singurul simptom. Între crize, respirația este normală.
Practicarea activității fizice este posibilă și chiar recomandată atunci când ești astmatic. Cu toate acestea, este necesar să luați anumite măsuri de precauție pentru a nu risca o criză. Iată câteva recomandări de urmat pentru astmaticii care doresc să facă sport.
Sfat nr. 1: faceți bilanţul cu medicul pneumolog
Pentru a practica sport fără pericol, trebuie să vă evaluați severitatea astmului și, eventual, să vi se prescrie un tratament pe termen lung pentru a reduce obstrucția bronhiilor. Dacă astmul este controlat, ai puține sau deloc crize de astm și nicio dificultate de respirație nocturnă și știi să-ți gestionezi tratamentul de salvare în cazul unui atac, medicul pneumolog va da undă verde.
Sfat nr. 2: ne dotăm cu un monitor de puls
Monitor de puls este esențial atunci când aveți astm bronșic pentru a vă adapta intensitatea efortului. Idealul este să nu depășești 70-75% din ritmul cardiac maxim (FC), zona optimă pentru a culege beneficii respiratorii fără riscuri.
Sfat nr. 3: încălziți-vă bine
Cu cât efortul este mai lung și mai intens, cu atât ventilați mai mult pentru a aduce oxigen în organism. Important este să vă pregatiți bronhiile pentru această hiperventilație care crește riscul unei crize. Încălziți-vă timp de cel puțin 10 până la 15 minute mergând din ce în ce mai repede, apoi alergați, făcând mișcări ale brațelor până la 70% din FC maximă.
Sfat nr. 4: alege un sport recomandat în caz de astm
Când ai astm, alegerea celui mai potrivit sport pentru a evita atacurile este esențială. De asemenea, sunt recomandate anumite categorii de sport:
Sporturi de anduranță, care întăresc mușchii respiratori și capacitatea pulmonară. Rezultat: respiri mai bine și rănești mai puțin la efort cu condiția să exersezi de 2 până la 3 ori pe săptămână, 30 până la 40 de minute;
Gimnastica blândă, care ajută și la un control mai bun al respirației. Evităm însă să facem sport în caz de infecție respiratorie, dacă tușim sau dacă avem mai mult de 38°C de febră.
Alte sporturi trebuie să fie bine supravegheate pentru a fi practicate:
- Sporturile de echipă pot fi practicate doar cu antrenament regulat pentru a putea urma ritmul grupului.
- Sporturile montane precum drumețiile, trekking-urile, rachetele de zăpadă, schiul sau schiul de fond favorizează crizele din cauza aerului uscat și rece de la înălțime. Dincolo de 2.000 m, trebuie să iei tratamentul preventiv, să-ți acoperi nasul și gura și să urcați foarte încet, respectând etapele: nu mai mult de 500 m pe zi.
- De asemenea, acordați atenție prezenței alergenilor. Călăria și sporturile de luptă (judo, karate etc.) aduc adesea alergeni greu de tolerat de astmatici (acarieni de pe tatami, păr de cal, fân etc.).
Sfatul #5: nu te opri dintr-o dată
Tensiunile fizice de pe pereții bronhiilor se exercită până la 30 de minute de la terminarea efortului. Pentru a evita orice risc de criză, revenirea la calm trebuie să fie treptată: continui să mergi, să pedalezi… cel puțin 10 minute, până când ajungi la o frecvență respiratorie de repaus, între 12 și 16 respirații pe minut. Dacă faceți sport în aer liber, acoperiți-vă și reveniți la căldură după ce v-ați recuperat.
Sfatul nr. 6: păstrați-vă medicamentele cu dumneavoastră
Ar trebui să aveți întotdeauna bronhodilatatorul de urgență în buzunar sau la marginea câmpului. În caz de tuse bruscă, respirație șuierătoare… luați 1-2 doze, repetați dacă este necesar după 2 minute. În plus, dacă ați avut deja o criză de astm din cauza efortului sau dacă condițiile sunt extreme (altitudine, temperatura sub 0°C etc.), luați 1 doză cu 30 de minute înainte de ședință. (Sursa: santemagazine.fr / Foto: Andrea Piacquadio)
Te-ar putea interesa și: Ablația termică a tumorilor hepatice
One thought on “Astmul: cum fac să sport?”