Agresivitatea la copii
Agresivitatea la copii este asociată, adesea, cu frustrarea sau privarea copilului de ceva ce el își dorește.
Comportamentul copiilor este, uneori, greu de înțeles pentru că omitem anumiți factori și nu suntem dispuși să facem o analiză constructivă:
- Interpretarea pe care o dăm acțiunilor copiilor este cel mai frecvent lucru în abordare adultă.
- Omitem faptul că el, copilul din fața noastră, are alte filtre de interpretare, în funcție de modul în care și-a însușit anumite experiențe. El interpretează acțiunile celor din jurul lui, chiar dacă îi lipsește informația sau informația nu este înțeleasă pe deplin. El generalizează apoi acțiuni care devin din ce în ce mai greu să le identificăm și corectăm, pe măsură ce copilul crește.
De ce unii dintre copii sunt agresivi? Pentru că:
- Sunt martorii sau victime ale violenței domestic.
- Sunt victime ale dezechilibrului familial.
- Sunt supuși agresivității adulților.
- Sunt exploatați.
- Sunt cazuri sociale: abandonați, orfani.
- Sunt victime ale builling-ului.
- Sunt consumatori excesivi ai mediului virtual: filme, muzica, jocuri video.
Copiii nu se nasc agresivi. Ei își exprimă nevoile în forma care dă cele mai rapide rezultate pentru a obține ceea ce le lipsește.
Cum prevenim agresivitatea la copii?
- Urmăriți semnele prevestitoare. Mulți copii devin frustrați când sunt obosiți, suprastimulați sau când se află într-un mediu nou.
- Temperați acțiunile cu semnificații negative prezentandu-i comportamente alternative. Îl veți ajuta să înteleagă că și el poate alege un alt comportament decât cel agresiv.
- Planificați un timp numai pentru copil. Unii copii simt nevoia să se poarte agresiv pentru a atrage atenția.
- Mentineți un nivel realist al așteptarilor. Când copilul pur și simplu nu poate face ceea ce îi cereți, ar putea recurge tot la furie pentru a-și exprima frustrarea.
- Controlați-vă propriul comportament.
Dacă copilul deja se confruntă cu manifestări agresive, atunci este recomandată intervenția de specialitate și reacția constructivă din partea familiei. Este evident că părinții trebuie să înțeleagă factorii declanșatori și să fie dispuși să schimbe abordarea în interacțiunea dintre ei și copil.
Te-ar putea interesa și: Rolul logoterapiei în deficiența de auz
Agresivitatea la copiii. Ce reacții să avem?
- Informează-te, pe cât posibil, discutând cu un consilier/psihoterapeut. Discută cu acesta despre întregul context în care se formează copilul tău, ramânând deschis la perspectivele existente și cooperând împreună cu copilul în permanență.
- Verifică anturajul familial și acordă atenție răspunsului tău în fața persoanelor agresive din jur.
- Evită pedepsele, care au un efect 100% negativ asupra copilului. Îl va conduce spre lupte de putere, în loc să îi deschidă perspectiva asupra găsirii soluțiilor în sarcinile viitoare ale vieții.
- Rămâi constructiv pentru a clădi, cărămidă cu cărămidă, o relație părinte copil sănătoasă.
Copilul are nevoie să experimenteze, deoarece este un mijloc de învățare. Uneori greșeste și are nevoie de sprijin pentru a găsi soluții de reparare a situațiilor și gestionarea consecințelor. Este important ca el să învețe de la adulți rezolvarea greșelilor, nu pedepsirea lor.
Îți recomandăm o programare la specialist, dacă observi manifestări agresive la copilul tău!
Echipa PAPILLON CLINIQUE vă așteaptă pentru programări la telefon 0722 297 527, de luni până vineri, între orele 08:00-18:00.
Autor : Iren A. IONIȚA – Terapeut, specialist în recuperarea copiilor cu dizabilități și logopedie specială
Foto articol: pixabay.com