Tulpină misterioasă de hepatită la copii

Tulpină misterioasă de hepatită la copii

O tulpină necunoscută și severă de hepatită a fost identificată la aproape 170 de copii din 11 țări în ultimele săptămâni, cel puțin un copil decedând din cauza acestei boli misterioase, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Unde a fost detectată tulpina?

Primele cinci cazuri au fost semnalate în Scoția pe 31 martie, „medicii realizând că văd ceva neobișnuit”, a declarat Meera Chand, directorul infecțiilor clinice și emergente la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Copiii nu aveau niciunul dintre cele cinci virusuri cunoscute ale hepatitei, A, B, C, D și E, a declarat Chand, recent, într-o prezentare de urgență la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase.

Astfel de cazuri sunt foarte rare – medicii scoțieni ar vedea în mod normal patru până la cinci cazuri de hepatită necunoscute într-un an. De atunci, Regatul Unit a raportat un total de 114 cazuri, într-o actualizare din weekend.

Spania a avut următorul număr cel mai mare de cazuri cu 13, urmată de Israel cu 12 și Statele Unite cu nouă, în timp ce un număr mic au fost înregistrate și în Danemarca, Irlanda, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia.

Cine a fost afectat?

Copiii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani au avut această boală misterioasă, dar majoritatea cazurilor au fost sub 10 ani, și mulți sub cinci ani. Marea majoritate erau anterior sănătoase.

Înainte ca acești copii să dea semne de hepatită severă, ei aveau simptome care includ icter, diaree, vărsături și dureri abdominale.

Maria Buti, patolog din Barcelona și președinte al Asociației Europene pentru Studiul Ficatului (EASL), a spus că „principalul îngrijorare” este severitatea tulpinii.

Șaptesprezece dintre copii – 10% din cele 169 de cazuri cunoscute – au avut o hepatită atât de gravă, încât au avut nevoie de un transplant de ficat, a declarat ea pentru AFP.

Aikaterini Mougkou, expert în rezistență antimicrobiană la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), a declarat că aceste cazuri sunt „cu adevărat îngrijorătoare”.

Nu a fost clar dacă și mai mulți copii au avut cazuri ușoare, deoarece simptomele lor nu erau urmăribile. „Deoarece nu știm cauza, nu știm calea de transmitere și cum să o prevenim și să o tratăm”, a spus Mougkou.

Ce a fost exclus?

Hepatita este o inflamație a ficatului și este, în general, rară la copiii sănătoși. Nicio expunere comună nu pare să lege pacienții, au spus experții, iar OMS a exclus călătoriile internaționale ca factor.

Chand a spus că nu există nicio legătură cu paracetamolul, supradozele cărora pot provoca insuficiență hepatică. Orice legătură cu vaccinurile Covid a fost, de asemenea, exclusă, deoarece majoritatea copiilor nu erau suficient de mari pentru a fi afectați.

Care este teoria principală?

Adenovirusurile – viruși obișnuiți care provoacă o serie de boli cum ar fi răceala, bronșita și diareea, dar în mare parte nu duc la boli severe, au fost detectați în 74 dintre cazuri.

Chand a spus că adenovirusul a fost găsit la 75% dintre pacienții din Marea Britanie. Ea a spus că „ipoteza principală” a fost o combinație a unui adenovirus normal împreună cu un alt factor care o făcea mai gravă.

O posibilitate este ca copiii mici care și-au petrecut „etapele formative” în temeiul măsurilor Covid, cum ar fi blocarea și purtarea măștii în ultimii doi ani, să nu fi acumulat imunitate la acești adenovirusuri.

Ratele de adenovirus din Marea Britanie au scăzut în primele etape ale pandemiei, dar au crescut cu mult peste nivelurile anterioare de când măsurile au fost ridicate, a spus Chand.

O „creștere neașteptată” a cazurilor de adenovirus a fost înregistrată recent în alte câteva țări, inclusiv Irlanda și Țările de Jos, a spus OMS.

Alte cauze posibile pentru tulpina necunoscută ar putea fi o combinație de adenovirus și Covid sau legate de infecția anterioară cu Covid, a spus Chand.

Nouăsprezece dintre cele 169 de cazuri înregistrate au avut atât Covid, cât și adenovirus, în timp ce 20 au avut doar Covid.

Toți experții au subliniat că investigațiile în curs au nevoie de mai mult timp, dar Buti a spus că se așteaptă la rezultate într-o lună.

Ce se poate face?

Deoarece adenovirusul este o boală infecțioasă, măsurile Covid funcționează bine împotriva acesteia – în special copiii care se apală în mod regulat pe mâini. De asemenea, medicii trebuie să aibă grijă la semnele de icter.

Sursa: france24.com

Citește și: Rușinea

2 thoughts on “Tulpină misterioasă de hepatită la copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.