Spasmul hohotului de plâns

Spasmul hohotului de plâns

Spasmul hohotului de plâns este un eveniment acut, în care copilul prezintă apnee  în timpul unui episod de plâns, situație care poate fi însoțită frecvent de pierderea stării de conștiență și a posturii.

Când se declanșează?

Spasmul hohotului de plâns apare, de obicei, la copii între 6 și 18 luni. Foarte rar se menține și după 5 ani, în majoritatea cazurilor dispare înainte de 4 ani. De asemenea,  își poate face apariția din primele săptămâni de viață ale micuților, fără să țină cont de starea de sănătate a acestora.

Cum se manifestă spasmul hohotului de plâns?

 Aceste spasme reprezintă un răspuns involuntar la emoții puternice (cum ar fi furia, spaima sau frustrarea) și tind să se declanșeze chiar și la copiii sănătoși.

Copilul începe să plângă, dar la un moment dat, deși aparent plânge în continuare, nu mai emite nici un sunet. Astfel, pot urma două tipuri de situații: una, mai frecventă, în care apare cianoza periorală și una în care apare paloarea. În ambele cazuri copiii își pot pierde conștiența, dar revenirea din spasmul hohotului de plâns este spontană și rapidă, sub un minut.

Care sunt cauzele?

Nu există explicații concrete ale cauzelor acestui sindrom, mai ales pentru că majoritatea copiilor nu prezintă afecțiuni medicale care să îl însoțească. S-a dovedit, totuși, a avea un rol important următoarele:

  • factorul genetic ar putea fi o cauză, dar s-a demonstrat că doar o treime dintre copiii la care se manifestă au avut astfel de cazuri în familie;
  • posibil să fie o reacție exagerată a corpului copilului la durere fizică sau psihică;
  • sunt studii care arată că anemia favorizează, la unii copii, apariția spasmului.

Cum se stabilește corect diagnosticul?

Este foarte importantă anamneza. Nu există un examen de laborator sau altă investigație care ar putea stabili cu certitudine diagnosticul.

Se poate face electroencefalograma (EEG) după episode, care este normală, pentru a elimina, parțial cel puțin, posibilitatea unei convulsii sau electrocardiograma (EKG) pentru a exclude o aritmie cardiacă ce ar fi putut produce apneea.

Efectuarea unei hemoleucograme complete pentru a diagnostica și, eventual, trata prezența anemiei. Tratarea anemiei poate ajuta la reducerea numărului de spasme. Există studii care atestă că fierul este un bun ajutor în diminuarea frecvenței de apariție a spasmului hohotului de plâns.

Când este necesar consultul medical?

Dacă coplul se află la primul episod de spasm al hohotului de plâns, ar fi indicat efectuarea unui consult medical pentru a obține un diagnostic 100% certificat. Un medic poate stabili dacă cel mic a suferit cu adevărat un asemenea episod, sau dacă a manifestat efectele unei afecțiuni mai grave.

Te-ar putea interesa și: Sindromul morții subite la sugari

Ce pot face părinții dacă apare spasmul hohotului de plâns?

Părinții trebuie să își păstreze calmul, să nu intre în panică. Este important să rămână langă copil pe toată perioada evenimentului, să îl așeze în poziție de siguranță (cu capul în lateral), să nu introducă nimic în gura acestuia.

Părinții pot solicita ajutor prin serviciul de urgență, dacă se sperie (în general la primul episod) sau dacă evenimentul durează mai mult de 2 minute.

De reținut: în marea majoritatea situațiilor, spasmul hohotului de plâns este un eveniment benign, fără urmări serioase, cu tendința de a se repeta, care nu necesită tratament și a cărei prevenție este relativ greu de realizat, pentru că situațiile în care copiii plâng sunt neprevăzute și, din păcate, relativ frecvente.

Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la Policlinica Providența

www.providentamedical.ro

One thought on “Spasmul hohotului de plâns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *