COVID-19 – test care detectează severitatea bolii

COVID-19 – test care detectează severitatea bolii

Un test de sânge care detectează rapid dacă cineva are COVID-19 și prezice cât de sever va reacționa sistemul imunitar la infecție, a fost dezvoltat de Cercetătorii de la Universitatea George Washington. Descoperirile ar putea duce într-o zi la un instrument puternic pentru a ajuta medicii să determine cel mai bun plan de tratament pentru persoanele cu COVID-19.

În prezent, nu există o modalitate bună de a prezice modul în care sistemul imunitar va răspunde la virusul care provoacă COVID-19 sau alți microbi care cauzează boli. Răspunsul imun ar putea varia de la simptome ușoare, până la simptome critice severe, care pot duce la unitatea de terapie intensivă sau chiar deces.

Pentru a înțelege mai multe despre variația simptomelor și a prognosticului, cercetătorii GW au secvențiat ARN din sânge integral de la pacienții cu COVID-19 ale căror simptome au variat de la asimptomatice la severe. Ei au descoperit modificări vizibile în celulele persoanelor cu COVID-19.

Analiza lor a mai arătat că severitatea COVID-19 a fost asociată cu o creștere a activității neutrofilelor și o scădere a activității celulelor T. Neutrofilele și celulele T, ambele un tip de globule albe, fac parte din sistemul imunitar al organismului și ajută la combaterea infecțiilor.

Sistemul imunitar și neotrofilele

Cu alte cuvinte, răspunsul sistemului imunitar al organismului, măsurat prin activitatea neutrofilelor, semnalează că există o infecție, indiferent dacă este cauzată de un agent patogen cunoscut, nou sau cunoscut.

„Acest test s-ar putea dovedi foarte valoros în timpul pandemiei, mai ales că variantele continuă să se răspândească, iar medicii trebuie să fie încrezători în identificarea problemei și în furnizarea unui tratament eficient”, a declarat Timothy McCaffrey, profesor de medicină la GW și cercetător principal al proiectului.

Te-ar putea interesa și: Mononucleoza infecțioasă la copil

Cercetări anterioare efectuate de McCaffrey și colaboratori au identificat biomarkeri ARN pentru infecție la pacienții cu afecțiuni inflamatorii, cum ar fi apendicita și pneumonia. Similar cu descoperirile lor mai recente la pacienții cu COVID, atunci când au măsurat nivelurile de ARN din sângele pacienților, au detectat o creștere a ARN-urilor legate de neutrofile.

Când a lovit pandemia, McCaffrey și echipa sa au evoluat și au aplicat abordarea pentru identificarea biomarkerilor ARN pentru detectarea și severitatea infecției cu COVID-19. Dispozitivul de la punctul de îngrijire pe care l-au dezvoltat și pe care îl testează ar fi capabil să detecteze infecția de la agenți patogeni precum SARS-CoV-2, dar ar avea și alte aplicații utile.

Dacă studii suplimentare dovedesc că testul este eficient, cercetătorii intenționează să solicite o autorizație de utilizare de urgență de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. O astfel de autorizare ar putea dura 6 luni sau mai mult, dar dacă va fi aprobat, testul le-ar oferi clinicienilor un instrument puternic în lupta împotriva acestei și viitoare pandemii.

Sursa: PLOS One.

One thought on “COVID-19 – test care detectează severitatea bolii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *