Un virus vegetal ar putea salva plămânii de cancerul metastatic

Un virus vegetal ar putea salva plămânii de cancerul metastatic

Folosind un virus care crește în plantele de mazăre, nanoinginerii de la Universitatea din California din San Diego au dezvoltat un nou tratament care ar putea ține cancerul metastatic la distanță de plămâni.

Tratamentul nu numai că a încetinit creșterea tumorii în plămânii șoarecilor cu cancer de sân metastatic sau melanom, ci a prevenit sau a minimizat drastic răspândirea acestor tipuri de cancer la plămânii șoarecilor sănătoși care au fost provocați de boală.

Cercetarea a fost publicată pe 14 septembrie în revista Advanced Science.

Cancerul răspândit în plămâni este una dintre cele mai frecvente forme de metastază în diferite tipuri de cancer. Odată ajuns acolo, este extrem de mortal și dificil de tratat.

Cercetătorii de la Școala de Inginerie UC San Diego Jacobs au dezvoltat un tratament experimental care combate această răspândire. Aceasta implică o injecție corporală a unui virus vegetal numit virusul mozaicului de cowpea. Virusul este inofensiv pentru animale și oameni, dar încă se înregistrează ca un invadator străin, declanșând astfel un răspuns imun care ar putea face corpul mai eficient în combaterea cancerului.

Ideea este de a folosi virusul plantelor pentru a ajuta sistemul imunitar al organismului să recunoască și să distrugă celulele canceroase din plămâni. Virusul în sine nu este infecțios în corpul nostru, dar are toate aceste semnale de pericol care alarmează celulele imune să intre în modul de atac și să caute un agent patogen, a declarat Nicole Steinmetz, profesor de nanoinginerie la UC San Diego și director al Centrului universitar pentru Nano-imunoinginerie.

Pentru a atrage acest răspuns imun la tumorile pulmonare, laboratorul lui Steinmetz a proiectat nanoparticule fabricate din virusul mozaicului de cowpea pentru a viza o proteină din plămâni. Proteina, numită S100A9, este exprimată și secretată de celulele imune care ajută la combaterea infecțiilor în plămâni. Și există un alt motiv care a motivat echipa lui Steinmetz să vizeze această proteină: s-a observat că supraexprimarea S100A9 joacă un rol în creșterea și răspândirea tumorii.

Pentru a face nanoparticulele, cercetătorii au crescut plante de mazăre cu ochi negri în laborator, le-au infectat cu virusul mozaicului de cowpea și au recoltat virusul sub formă de nanoparticule în formă de bilă. Apoi au atașat molecule care vizează S100A9 pe suprafețele particulelor.

Cercetătorii au efectuat atât studii de prevenire, cât și studii de tratament. În studiile de prevenire, au injectat mai întâi nanoparticulele virusului plantelor în fluxurile de sânge ale șoarecilor sănătoși, iar ulterior au injectat fie cancer de sân triplu negativ, fie celule de melanom la acești șoareci. Șoarecii tratați au arătat o reducere dramatică a răspândirii cancerului la plămâni în comparație cu șoarecii netratați.

În studiile de tratament, cercetătorii au administrat nanoparticulele șoarecilor cu tumoră metastatică în plămâni. Acești șoareci au prezentat tumori pulmonare mai mici și au supraviețuit mai mult decât șoarecii netratați.

Înainte ca noul tratament să atingă acel stadiu, cercetătorii trebuie să facă studii mai detaliate de imunotoxicitate și farmacologie. Studiile viitoare vor explora, de asemenea, combinarea acestui lucru cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia, medicamentele pentru punctele de control sau radiațiile.

Credit: Pixabay/CC0 Public Domain

www.advancedscience.com

Citește și: Nutriția personalizată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *