Fructele și legumele, parteneri de viață lungă
Fructele și legumele ar trebui să fie o parte importantă a dietei zilnice, deoarece conțin vitamine și minerale care vă pot ajuta să vă mențineți sănătoși. Acestea includ vitaminele A (beta-caroten), C și E, magneziu, zinc, fosfor, acid folic. Acidul folic poate reduce nivelul sanguin al homocisteinei, o substanță care poate fi un factor de risc pentru bolile coronariene.
Fructele și legumele sunt sărace în grăsimi, sare și zahăr, fiind o sursă bună de fibre dietetice. Ca parte a unei diete bine echilibrate, regulate și a unui stil de viață sănătos și activ, un aport ridicat de fructe și legume vă poate ajuta să reduceți obezitatea și să mențineți o greutate sănătoasă, să reduceți creșterea colesterolului și să controlați creșterea tensiunii arteriale.
Legumele și fructele conțin fitochimicale sau substanțe chimice pentru plante. Aceste substanțe biologic active vă pot ajuta să vă protejați de unele boli. Consumate în mod regulat, ne pot proteja de riscurile de diabet, accident vascular cerebral, boala cardiacă, cancer.
Veți obține cele mai multe beneficii pentru sănătate dacă mâncați o mare varietate de fructe și legume. Alimentele cu culori similare conțin compuși de protecție similari. Încercați să mâncați un curcubeu de fructe și legume colorate în fiecare zi pentru a obține întreaga gamă de beneficii pentru sănătate.
- Alimentele roșii – cum ar fi roșiile și pepenele verde, conțin licopen, care este important pentru combaterea cancerului de prostată și a bolilor de inimă.
- Legumele verzi – cum ar fi spanacul și varza, conțin luteină și zeaxantină, care ajută la protejarea împotriva bolilor oculare legate de vârstă.
- Alimentele albastre și violet – cum ar fi afinele și vinetele, conțin antociani, care ajută la protejarea organismului de cancer.
- Alimentele albe – cum ar fi conopida, conțin sulforafan și pot ajuta la protejarea impotriva unor tipuri de cancer.
Pentru a maximiza nutrienții, cumpărați și serviti diferite tipuri de fructe și legume. Mâncați toate fructele și legumele apărute în fiecare anotimp, acesta fiind modul naturii de a ne asigura că primim un amestec sănătos de substanțe nutritive și chimice din plante. Încercați rețete noi, lăsați culorile să vă ghideze – obtineți diferite combinații de nutrienți, punând un „curcubeu” de culori (verde, alb, galben – portocaliu, albastru – violet, roșu) pe farfurie. Consumați-le crude, dacă este posibil.
Tăiați doar părțile necomestibile ale legumelor. Uneori, cei mai buni nutrienti se găsesc în piele, chiar sub piele sau în frunze. Nu le preparați prea mult, pentru a reduce pierderile de nutrienți. Serviți mesele cu sos vegetal în locul smântânii, untului și sosurilor cremoase.
Unele substanțe nutritive, cum ar fi carotenoizii, pot fi de fapt crescute dacă mâncarea este gătită. Roșiile au mai multe carotenoide, în special licopen, atunci când sunt fierte. Așezați-vă la masă să mâncați și să vă bucurați de mâncare în tihnă, fără televizor.
Nu în ultimul rând, copiii au o capacitate stomacală mai mică și au nevoie de energie mai mare decât adulții. Încurajați-i să mănânce o varietate de fructe și legume. Mâncând bine, copiii vor avea energia de care au nevoie pentru a se juca, concentra mai bine, învăța, dormi mai bine. Își vor construi dinți și oase mai puternice. Construirea unor obiceiuri bune în primii ani poate oferi, de asemenea, protecția unei diete sănătoase pe tot parcursul vieții.
Autor: Ing. drd. Daniela Troia
Citește și: Brioșe cu nuci și afine sălbatice
2 thoughts on “Fructele și legumele, parteneri de viață lungă”