Puseurile de creștere la copii

Puseurile de creștere la copii

Puseurile de creștere sunt perioade de creștere rapidă a greutății sau a lungimii, precum și apariția unor noi achiziții, cum ar fi momentele în care încep să-și țină capul, să stea în șezut, să se întoarcă de pe o parte pe cealalta, înceapă să meargă sau să vorbească.

Mămicile ar trebui să fie pregatite pentru puseurile de creștere ale copiilor, evenimente normale care apar în evoluția organismului și care se manifestă cam în aceeași perioadă la toți copiii, chiar dacă sunt alimentați natural sau artificial.

Ce sunt puseurile de creștere?

Puseurile de creștere sunt perioade de creștere rapidă a greutății sau a lungimii, precum și apariția unor noi achiziții, cum ar fi momentele în care încep să-și țină capul, să stea în șezut, să se întoarcă de pe o parte pe cealalta, înceapă să meargă sau să vorbească.

Când au loc puseurile de creștere?

Momentul apariției puseurilor de creștere variază de la copil la copil, fiecare organism având propriul său ritm de creștere. Ele apar în primul an de viață, astfel:

•în primele zile de la nastere;

•între ziua 7 și ziua 10 de viață;

•la 2 – 3 săptămâni;

•la 4 – 6 săptămâni;

•la 3 luni;

•la 4 luni;

•la 6 luni;

•la 9 luni.

Puseurile de creștere nu se opresc după primul an – cele mai multe dintre mămici observă asemenea moment la fiecare câteva luni în perioada copilăriei și periodic, ulterior, în anii adolescenței.

Cât durează un puseu de creștere?

Durata puseurilor de creștere este, în medie, de 2 – 3 zile, dar poate varia între 1 și 7 zile. Dacă această perioadă se prelungește sau dacă apar și alte simptome, cum ar fi febra, vărsăturile sau absența tranzitului, se recomandă ca bebelușul să fie evaluat de către medical pediatru.

Citește și: Fructele și legumele, parteneri de viață lungă

Care sunt semnele puseurilor de creștere?

1. Copilul mănâncă mai des.

În cazul sugarilor alimentați natural, în timpul acestor perioade, bebelușul suge mai frecvent și stă mai mult timp la sân, astfel că mama poate crede că micuțul nu se satură sau că laptele nu mai este destul de sațios. Dacă înainte de puseul de creștere bebelușul sugea la 2 – 3 ore, în timpul puseului acesta poate să sugă mult mai des (din oră în oră sau chiar din 15 în 15 minute). Aceeași situație o întâlnim și în cazul sugarilor alimentați cu lapte praf, care, după terminarea prânzului, dau senzația că nu s-au săturat cu cantitatea care anterior le era suficientă.

2. Somnul copilului își modifică durata și caracterul.

Înainte și în timpul unui puseu, bebelușul poate părea mai somnoros decât de obicei. Se poate trezi mai rar noaptea pentru că-și canalizează energia în creștere. Studiile au sugerat că bebelușii pot dormi până la 4 ore și jumătate mai mult decât de obicei, în decurs de una sau două zile. Unii micuți par să aibă nevoie de somn mai puțin în timpul creșterii, astfel încât se trezesc mai frecvent pe timp de noapte sau are reprize de somn mai scurte.

3. Modificări ale comportamentului copilului

În timpul unui puseu de creștere, copilul poate fi mai agitat decât de obicei. Frecvent își dorește să fie ținut în brațe și plânge mai mult, neconsolat și aparent inexplicabil. Nu se știe exact cauza acestor schimbări în comportamentul său, însă pot fi luate în discuție senzația de oboseală sau copleșire, deoarece își dedică energia hrănirii și creșterii. Există, de asemenea, o teorie conform căreia schimbările comportamentale pot fi un semn al apariției unui salt în dezvoltare.

Ce trebuie făcut când apar puseurile de creștere?

Cel mai important este ca mama să urmărească indiciile pe care le oferă copilul și să răspundă nevoilor lui, fie că vorbim de mai multă hrană, un somn în plus sau doar o perioadă de liniște în care să fie ținut în brațe, să fie alintat.

Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la Policlinica Providența

www.providentamedical.ro

One thought on “Puseurile de creștere la copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *