Boala gură-mână-picior: cauze, manifestări, tratament

Boala gură-mână-picior: cauze, manifestări, tratament

Boala gură-mână-picior este o una virală, foarte contagioasă, care apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-6 ani și se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și în cavitatea orală. Chiar denumirea bolii provine de la localizarea erupției.

Cum apare și cum se transmite boala?

Boala gură-mână-picior este determinată de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolioenterovirusuri. Boala este frecventă în sezonul cald.

Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape etc.). Apare frecvent în creșe, grădinițe, dar și în mediul familial. Perioada de incubație este de 3-7 zile. Copilul devine contagios din săptămâna premergatoare apariției simptomelor.

Cum se manifestă boala gură-mână-picior ?

Copiii prezintă în mod frecvent simptomatologie specifică. Boala debutează cu febră 39-40 grade Celsius, scăderea poftei de mâncare, iritabilitate, durere în gât și stare generală alterată.

Ulterior, boala evoluează cu apariția herpanginei (vezicule foarte dureroase la nivelul cavității bucale – palatal moale, gingie, limbă, interiorul obrajilor). Leziunile veziculoase se ulcerează și lasă adevărate răni în gurița copiilor, făcând imposibilă alimentația.

Leziunile cutanate au aceeași evoluție, inițial macule roșii, apoi vezicule situate în special pe palme, între degete și la nivelul tălpilor.  Mai rar apar la nivelul coapselor și pe trunchi. Spre deosebire de alte boli eruptive (în special varicela cu care se și confundă uneori) nu sunt însoțite de prurit (mâncărime).

Citește și: Sistemul limfatic, 9 moduri de a-l consolida

Durata de evoluție a bolii este de 7 – 10 zile, leziunile tegumentare vindecându-se fără sechele.

Care este tratamentul afecțiunii?

În general, tratamentul se face la domiciliu, deoarece boala nu necesită internare, dar copilul trebuie izolat.

Principiile terapeutice urmăresc:

  • reducerea febrei cu antipiretice de tipul ibuprofenului și paracetamolului;
  • calmarea durerilor la nivel local (badijonări ale mucoasei bucale cu soluții care conțin anestezice locale, spray-uri cu efect anestezic și antiinflamator);
  • aport suplimentar de lichide, cu evitarea alimentelor fierbinti, acide sau condimentate; ideal este ca lichidele să fie reci sau servite la temperature ambiantă; înghețata poate ameliora durerile. În cazul în care nu este posibilă hidratarea orală, se recomandă spitalizarea pentru asigurarea nevoilor hidrice ale organismului;
  • administrarea antibioticelor este necesară doar în caz de apariție a complicațiilor și doar la recomandarea medicului.

Care sunt complicațiile bolii?

Cea mai frecventă complicație este deshidratarea, ulcerațiile bucale fiind foarte dureroase și interferează cu alimentarea. În evoluție se poate produce o suprainfecție de tip bacterian, ce va necesita tratament antibiotic. Mai rar, pot apărea meningita aseptic sau encefalita.

Cum se poate preveni boala gură-mână-picior?

Un rol foarte important în prevenirea răspândirii bolii îl are spălarea frecventă a mâinilor, mai ales după folosirea toaletei, schimbarea scutecelor, înaintea mesei și dezinfectarea obiectelor cu care copiii vin în contact. Este necesară izolarea la domiciliu a copiilor infectați până când dispare febra și leziunile bucale se vindecă. (Foto: pixabay.com)

Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la Policlinica Providența

www.providentamedical.ro

One thought on “Boala gură-mână-picior: cauze, manifestări, tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *