Gripa stomacală: simptome, tratament, regim

Gripa stomacală: simptome, tratament, regim

Gripa stomacală este cauzată de infecția cu anumiți viruși. Pe lângă faptul că provoacă dureri de cap, febră și oboseală severă, provoacă vărsături, diaree și disconfort stomacal.

Ce este gripa stomacului?

Gripa stomacală, cunoscută și sub numele de gastroenterită virală, este o inflamație a stomacului și a intestinelor produsă de un virus. Există multe tipuri de viruși care pot provoca această infecție.

Printre cele mai importante, putem cita, de exemplu:

  • Rotavirus: Acest virus este cea mai frecventă cauză a gripei stomacale la copii.
  • Norovirus: cauzează majoritatea infecțiilor intestinale la adulți.
  • Adenovirus: este în principal responsabil pentru gripa stomacală la copiii cu vârsta sub doi ani. Acest virus produce de obicei simptome care durează mai mult decât altele.

Se transmite de la persoană la persoană. Virusul poate fi găsit în scaun și vărsăturile persoanelor infectate. De exemplu, dacă acea persoană merge la baie și lasă o urmă a virusului acolo prin mâinile lor, o poate transmite următoarei persoane. Prin urmare, pentru a preveni răspândirea, igiena corectă a mâinilor este fundamentală. De asemenea, este recomandabil să nu împărțiți tacâmurile, prosoapele și alte obiecte personale cu persoanele infectate.

Care sunt simptomele gripei stomacale?

După cum sugerează și numele, gripa stomacală este o infecție care produce simptome similare oricărei gripe. Acestea sunt febră, cefalee, dureri musculare, oboseală etc. În plus, apar și alte simptome mai specifice sistemului digestiv:

  • Greaţă.
  • Vărsături.
  • Diaree apoasă.
  • Colică.
  • Disconfort gastric.

Deshidratarea este cea mai importantă complicație a acestei afecțiuni. Poate să apară cu diaree și vărsături fără aport suficient de apă. Prin urmare, trebuie să rămânem vigilenți în fața apariției anumitor simptome care ar indica o deshidratare severă, cum ar fi:

  • Ameţeală.
  • Somnolenţă.
  • Senzație de sete.
  • Scăderea numărului și a cantității de urinare.

Durata simptomelor variază în funcție de tipul de virus și de persoana pe care o infectează. În general, sunt prezenți timp de 3 până la 7 zile.

Cine este vulnerabil?

După cum am menționat, gripa stomacală poate afecta pe oricine. Deși unul sau altul virus va fi mai frecvent în funcție de grupa de vârstă, nu toată lumea prezintă același risc de complicații.

Cele mai vulnerabile grupuri sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu sisteme imune compromise. La acești pacienți, simptomele pot fi mai severe și pot dura mai mult decât la un adult sănătos. Din acest motiv, este necesară o monitorizare atentă și, uneori, chiar spitalizare.

Gripa stomacală – tratament

Gripa stomacală nu are un tratament specific. Acest lucru se datorează faptului că virusul părăsește în cele din urmă corpul și simptomele dispar de la sine după câteva zile.

Pe de altă parte, este posibil să se trateze simptome generale, cum ar fi febra sau durerea musculară, cu analgezice comune și antipiretice. Cu toate acestea, principalul lucru este de a preveni posibilele complicații, inclusiv deshidratarea. Este într-adevăr vital să mențineți bolnavul bine hidratat.

Citește și: Punctele negre, 5 soluții naturale

Regimul alimentar

Este mai bine să vă bazați dieta pe alimente bogate în apă, cum ar fi supe, bulion, sucuri etc. Dacă este necesar, persoana trebuie suplimentată cu apă și zahăr cu ser oral sau băuturi sportive. Este important să luați înghițituri mici în mod regulat. Mai ales după diaree sau vărsături.

Ar trebui să evitați alimentele grase sau zaharate, precum și alimentele bogate în fibre. Nu consumați alcool, cofeină și băuturi carbogazoase. Pe măsură ce simptomele scad, toate alimentele trebuie reintroduse treptat în dietă.

În concluzie, gripa gastrică este, în general, o boală ușoară care se rezolvă în mod normal în câteva zile, fără consecințe majore. Cu toate acestea, este esențial să monitorizați starea generală a persoanei și să fiți atenți la orice semn de avertizare care necesită un control medical. Sursa: topsante.com

One thought on “Gripa stomacală: simptome, tratament, regim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *