Gheara diavolului, o plantă unică
Sub denumirea populară de gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) se ascunde o plantă cu numeroase beneficii și cu un ”trecut” cât se poate de exotic.
Ce este Gheara diavolului?
Vorbim despre o specie perenă, caracterizată de tulpini târâtoare pe care se dezvoltă frunze lobate, opozite, de culoare verde-albăstrui. Se recunoaște ușor și datorită florii roz-violet (gălbuie spre mijloc) în formă de trompetă, dar mai ales datorită fructului, prin forma particulară (de aici își trage numele).
Fructul este spinos, cu formă ovală, îmbrăcat cu o coajă lemnoasă și cu numeroase ramificații laterale acoperite cu țepi.
Originară în zona meridională și orientală a continentului african, mai exact în Deșertul Kalahari, planta este descoperită abia la începutul secolului trecut de către un colonist german.
Din timpuri străvechi, șamanii se foloseau de proprietățile sale miraculoase pentru vindecarea unor afecțiuni osteo-articulare pe care medicii europeni nu reușeau să le trateze.
Gheara diavolului beneficii, proprietăți, utilizări pentru dureri reumatice
Cu proprietăți terapeutice extraordinare, în fitoterapia modernă, gheara diavolului reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii pentru bolile reumatice. Îi sunt recunoscute în primul rând activitățile antiinflamatoare și antireumatice, deși nu-i lipsesc nici efectele analgezice și antipiretice.
Bogăția de beneficii se atribuie principiilor active, valoroase pentru aparatul locomotor: iridoide, harpagozide (acțiune comparabilă cu antiinflamatoarele de sinteză), fitosteroli, flavonoide.
Citește și: Merele verzi, 8 beneficii incredibile
Gheara diavolului apare inclusă în diverse remedii pentru tratarea simptomelor reumatice de la nivelul articulatiilor, oaselor, mușchilor, ligamentelor, tendoanelor.
Planta își dovedește eficiența cu precădere în situații care generează inflamații și dureri musculare și articulare, precum și în alte probleme de funcționalitate articulară degenerativă.
Gheara diavolului găsește utilizare în caz de: dureri de spate și cervicale, artrită reumatoidă, tendinite, osteoartrită, artroză (bazin, genunchi), gută, sciatică etc.
Sursa: faunusplant.ro