10 alimente antiinflamatorii pentru sănătatea inimii

10 alimente antiinflamatorii pentru sănătatea inimii

Timp de decenii ni s-a spus să reducem la minimum toate grăsimile pentru sănătatea inimii, însă anumite tipuri sunt sănătoase și benefice. 

Avocado, prin conținutul bogat în vitamina E, fibre și carotenoizi, este o modalitate excelentă de a obține acea grăsime „bună”. Substanțele lui nutritive pot chiar contracara unele inflamații declanșate de alimente mai puțin sănătoase consumate în acelasi timp.

Dovleacul este o legumă plina de carotenoizi, precum beta-carotenul, care acționează ca un antioxidant. Consumul regulat de alimente bogate în carotenoizi (produsele portocalii și verde închis) este asociat cu un risc scăzut de inflamație și boli de inimă.

Peștele este unul dintre cele mai bune surse ale acizilor grași. Se recmandă consumul de peste de două ori pe săptămână, 180-200 grame , pentru a obține aceste beneficii de protecție a inimii. Surse de omega-3: somon, conservele de ton, somn, sardinele, hamsii și creveții.

De același autor: Ulcerele gastrice, alimentația corectă grăbește vindecarea

Consumul de vin cu masură va ajuta într-o abordare alimentară sănătoasă și la un stil de viață pe termen lung. Vinul rosu conține resveratrol, un compus asociat cu scăderi semnificative ale riscului de boli de inimă. 

Semințele de in au foarte mulți nutrienți iar acest lucru se datorează unui tip unic de fibre care nu se găsește în mod obișnuit în alte alimente, polifenoli și acizi grași omega-3. Efectele antiinflamatorii din această combinație acționează pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru îmbunătățirea valorii de colesterol. 

Consumul a 28 grame de nuci sau arahide, caju, migdale, fistic, etc. în fiecare zi reduce riscul bolilor de inimă cu 35% și reduce semnificativ colesterolul. Acest lucru este atribuit efectelor antiinflamatorii ale nutrienților din nuci, cum ar fi acizii grași nesaturați, fibrele, folatul, vitamina E, fitosterolii și potasiul. Persoanele care consumă nuci zilnic sunt mai susceptibile de a avea o greutate corporală normală. 

Căpșunile, murele, afinele și alte fructe de pădure de vară oferă un mare avantaj când vine vorba de reducerea inflamației pentru sănătatea inimii. Acest lucru se datorează antocianinelor, compuși care dau fructelor de pădure culoarea roșu-violet și acționează ca antioxidanți pentru a preveni acumularea de plăcuțe de colesterol în artere și pentru a îmbunătăți fluxul sanguin. Fructele de pădure sunt sărace în calorii și ne aduc o sursă bună de fibre (2-4g fibre pe jumătate de cană). O mare parte din aceaste fibre sunt solubile, ceea ce se asociază cu reducerea valorilor colesterolului.

Fasolea, lintea și mazărea sunt o altă sursă bogată în nutrienți antiinflamatorii, iar printr-un consum variat al acestor leguminoase, de 3-4 ori pe săptămână avem porția necesară prevenirii oricărei afecțiuni cardiovasculare. Nu numai că leguminoasele au un conținut ridicat de fibre (1\2 de cană are 7-9g) care scad colesterolul și sunt markeri inflamatorii ai sângelui, dar sunt și surse excelente de proteine ​​pe bază de plante. Înlocuirea surselor de proteine ​​pe bază de plante, cum ar fi fasolea neagră, lintea și năutul, cu proteine ​​animale cu conținut ridicat de grăsimi de câteva ori pe săptămână, reduce, de asemenea, riscul bolilor de inimă.

Îmbunătățirea sănătății inimii ar putea fi la fel de ușoară și printr-un consum de ceai cald în fiecare zi. Atât frunzele de ceai negru, cât și cele verzi, conțin compuși polifenolici cunoscuți sub numele de flavonoli și catechine. Acești compuși acționează pentru a reduce producția și absorbția colesterolului. Consumul a 2-3 căni pe zi are potențialul de a reduce semnificativ atât colesterolul total, cât și LDL sau colesterolul „rău”. Acest lucru reduce riscul general de boli de inimă și blocaje la nivel cardiac și circulator. 

Dacă ambele au mai puțină cofeină decât cafeaua, ceaiul verde are cea mai mică cantitate. Și pentru o mai bună eficacitate, vă recomand rețeta noastră pentru reducerea colesterolului din sânge și a trigliceridelor: urzică, soc, mentă, tei, mesteacăn, păpădie, sânziene, teci fasole, nuc, frasin,c oada calului, pir rădăcină. https://herbalrom.ro/trigliceride-si-colesterol-ceai/

Ținând seama de complexitatea reacțiilor biochimice, tratamentul hipercolesterolemiei și a inflamației organismului privind afecțiunile cardiovasculare trebuie să fie făcut cu mare atenție pentru a evita eventualele efecte secundare grave.

Autor: Ing. Drd. Daniela Troia

www.herbalrom.ro

2 thoughts on “10 alimente antiinflamatorii pentru sănătatea inimii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *