Talpa gâștei, planta femeilor și a inimii
Rar utilizată în zilele noastre în detrimentul păducelului, talpa gâștei (Leonurus cardiaca) este totuși o plantă principală în medicina naturistă pentru ameliorarea problemelor cardiace, dar și la femei, în tulburări legate de menstruație și menopauză.
Matthiole, un medic italian din secolul al XVI-lea, o menționează în special pentru utilizarea sa împotriva „bătăilor inimii și palpitațiilor, spasmelor și paralizilor”. Potrivit acestuia, era folosită și la vremea respectivă pentru a stimula fluxul menstrual la femei și pentru a lupta cu pietrele la rinichi. Planta a fost astfel menționată în mod regulat în cărțile medicale ale vremii și a rămas până în secolul al XVII-lea o plantă medicinală de referință pentru tratarea problemelor cardiace. Apoi a căzut treptat în uitare, probabil în favoarea păducelului, cu excepția Regatului Unit unde s-a discutat până la începutul anilor 1900.
Tonică și protectoare a inimii
Nu este o coincidență faptul că numele său latin este cardiaca. Anti-spasmodic, este indicat în special pentru toate tulburările cardiace de origine nervoasă: palpitații, aritmie cardiacă, tahicardie, extrasistole.
Contribuind la echilibrul dintre colesterolul LDL și HDL și acționând asupra formării plăcilor aterosclerotice (ateroscleroză), talpa gâștei ajută la reducerea riscului de infarct miocardic. Ca antioxidant, protejează celulele cardiace de distrugere.
Talpa gâștei funcționează prin calmarea bătăilor inimii și scăderea tensiunii arteriale, deci este utilă și în hipertensiunea arterială. Această proprietate o face, de asemenea, interesantă pentru persoanele predispuse la migrene.
În cele din urmă, Leonurus cardiaca este un calmant ușor, ajută la calmarea nervilor și, prin urmare, devine interesantă atunci când starea de stres este asociată cu senzații de palpitații, dureri în piept sau hiperventilație.
Pentru a spori acțiunea calmantă, aceasta poate fi combinată cu alte plante medicinale sedative precum valeriana (Valeriana officinalis), păducelul (Crataegus monogyna) sau trifoiul (Lotus corniculatus).
Citește și: Mersul pe jos: 5 beneficii pentru sănătate
Talpa gâștei, planta femeilor
De asemenea, este renumită pentru acțiunea sa asupra tulburărilor menstruale și a menopauzei. Numele ei în engleză, Motherwort, spune totul: este iarba mamei, planta femeii în general! De asemenea, o însoțește pe femeie din adolescență până la menopauză. Planta de bază poate fi utilă în caz de amenoree (absența perioadelor), ciclu scăzut sau neregulat, deoarece provoacă sângerări datorită acțiunii sale circulatorii și tonice în uter.
De asemenea, este utilizată pentru perioade dureroase datorită efectului său spasmolitic. Acțiunea poate fi suplimentată în acest caz cu medicamentele pe bază de plante Achillea millefolium (Achillea millefolium).
Ca sedativ, talpa gâștei este utilă în caz de sindrom premenstrual caracterizat prin dureri uterine și lombare, tensiune la sâni, dureri de cap, nervozitate, anxietate sau chiar emoționalitate .
Ajută și premenopauza și menopauza, în special acționând asupra bufeurilor și schimbărilor de dispoziție, din nou datorită acțiunii sale sedative și circulatorii. În acest caz, va fi combinată cu medicament pe bază de plante din salvie (Salvia sclarea) sau mugurul de lingonberry (Vaccinium vitis-idaea).
Ca orice tratament pe bază de plante, recomandăm consumul doar la sfatului medicului. Contraindicată în timpul sarcinii.
Sursa: www.herbiolys.fr / Foto: Sandu Stefan (pixabay.com)
One thought on “Talpa gâștei, planta femeilor și a inimii”