Dieta antiinflamatorie

Dieta antiinflamatorie

Dieta antiinflamatorie reprezintă o modalitate de selectare şi de preparare a alimentelor, bazată pe ştiinţă, care poate ajuta oamenii să obţină şi să menţină o sănătate optimă pe parcursul vieţii lor.

Inflamația este un mecanism de apărare a organismului, un mod natural de a se proteja de substanțele dăunătoare și de a se recupera în urma unei leziuni. Atunci când devine cronică, inflamația favorizează apariția unei liste întregi de afecțiuni. Artrita, astmul, diabetul, afecțiunile cardiovasculare, Alzheimerul și Parkinsonul, sindromul de colon iritabil, ba chiar și unele tipuri de cancer – toate sunt asociate cu inflamația persistentă.

În acest context, alimentația joacă un rol important. O dietă sau regim antiinflamator poate ajuta la contracararea inflamaţei cronice. Dieta antiinflamatoare reprezintă o modalitate de selectare şi de preparare a alimentelor, bazată pe ştiinţă, care poate ajuta oamenii să obţina şi să menţină o sănătate optimă pe parcursul vieţii lor.

Dieta antiinflamatorie pune accentul pe:

  • consumul crescut de fructe și legume proaspete, bogate în substanțe fitochimice cu puternice proprietăți antiiflamatorii;
  • adăugarea constantă a unei surse de acizi grasi de tip Omega-3;
  • reducerea consumului de făinuri rafinate, zahăr, sare, carne procesată și grăsimi saturate

Alimentele recomandate în dieta antiinflamatorie:

Peștele gras. Somonul, macroul, tonul și sardinele conțin cantități ridicate de acizi grași esențiali Omega-3 ce combat inflamația.

Fructele oleaginoase și semințele. Fructele oleaginoase conțin un tip sănătos de grăsime care ajută la oprirea inflamației. Uleiul de măsline și avocado sunt, de asemenea, surse bune.

Legumele crucifere. Broccoli, conopida, guliile, varza, kale sunt pline de antioxidanți și compuși unici care combat inflamația cronică.

Leguminoase. Leguminoasele sunt bogate în fibre și conțin o cantitate crescută de antioxidanți și alte substanțe antiinflamatoare.

Ardeiul iute. Este considerat unul dintre cele mai bune remedii naturale în caz de artrită, psoriazis și neuropatie, datorită capsaicinei din compoziție care acționează prin inhibarea substanțelor asociate cu procesele inflmatorii.

Ghimbirul și turmericul. Aceste două condimente asiatice conțin gingerol și curcumin, două substanțe care au efecte comparabile cu cele ale medicamentelor antiinflmatoare nesteroidiene, însă fără efecte secudare.

Citește și: Arterita, tratamente naturale

Fructele de pădure. Aceste fructe, prin conținutul ridicat de antioxidanți, inhibă procesele inflamatorii și stimulează regenerarea organismului.

Ierburile aromatice și condimentele, precum pătrunjelul, usturoiul, piperul negru, scorțișoara, rozmarinul, cardamonul, coriandrul, cuișoarele sau busuiocul sunt de mare ajutor în dieta antiinflamatorie.

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică

Foto: pixabay.com

www.marianachelariu.ro

One thought on “Dieta antiinflamatorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *