Mărarul, 5 beneficii și câteva contraindicații
Cunoscut din cele mai vechi timpuri, mărarul conține vitamine și minerale considerate esențiale pentru organism. În plus, oferă puține calorii. Din aceste motive, medicina alternativă îl include în mod regulat printre remediile sale naturale.
Principalele beneficii ale mărarului
1. Proprietăți antioxidante
Semințele și frunzele de mărar sunt o sursă de diverși nutrienți care se remarcă prin proprietăți antioxidante dovedite. Printre ele puteți găsi:
- Terpenoide sau izoprenoizi: compuși aromatici de origine vegetală care ar combate unele afecțiuni ale creierului, ficatului, inimii și rinichilor.
- Flavonoide: o serie de metaboliți secundari care sunt asociați cu o reducere a riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer, precum și îmbunătățirea sănătății creierului.
- Tanini: compuși fenolici care, conform dovezilor științifice, au efecte antioxidante și antimicrobiene.
- Vitamina C: o sursă cunoscută și dovedită de antioxidanți.
Potrivit studiilor publicate în Journal of Biomedical Science and Antioxidants, aportul de alimente bogate în această substanță ar putea reduce inflamația cronică și minimiza riscul de a dezvolta boli de inimă, Alzheimer, artrita reumatoidă și unele tipuri de cancer.
2. Ar reduce nivelul zahărului din sânge
S-a demonstrat că a avea niveluri ridicate de zahăr din sânge poate declanșa boli cronice, inclusiv rezistența la insulină și diabetul zaharat de tip 2, printre altele.
Din fericire, există dovezi științifice că mărarul ar putea acționa ca un agent hipoglicemiant; adică un medicament special pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge.
Potrivit unui studiu efectuat pe animale cu diabet, administrarea unei doze zilnice de extract de mărar pe stomacul gol ar putea afecta pozitiv nivelul zahărului din sânge. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări umane concludente.
3. Ar avea proprietăți anti-cancer
Uleiul esențial de mărar conține monoterpene. Aceste componente esențiale ale florilor sunt legate de terpene și, potrivit unui studiu publicat în Archivum Immunologiae și Therapiae Experimentalis, ar avea proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antifungice și anticanceroase.
D-limonenul, în mod specific, este un monoterpen care ar putea preveni cancerul pulmonar, de sân și de colon. Cu toate acestea, și în ciuda concentrației ridicate a acestei substanțe în mărar, sunt necesare mai multe cercetări pentru a certifica eficacitatea acesteia în prevenirea acestei boli.
4. Ar consolida sistemul imunitar
Mărarul conține 4% din aportul zilnic recomandat de vitamina A, care nu numai că ar permite un sistem imunitar sănătos, dar ar putea contribui și la îmbunătățirea vederii și a stării pielii.
De asemenea, furnizează 8% din doza zilnică de vitamina C, cunoscută pentru stimularea sistemului imunitar, formarea țesutului osos și metabolismul.
Citește și: Ceasurile inteligente pot detecta simptomele COVID-19
5. Ar ameliora crampele menstruale
Conform diferitelor studii publicate în Journal of Research in Medical Sciences și Cochrane Database of Systematic Reviews, mărarul este compus din uleiuri esențiale care ar putea calma durerile și crampele care apar în perioada respectivă.
Pe de altă parte, un studiu pe animale a arătat că extractul de mărar ar putea crește durata ciclului și concentrația de progesteron. Cu toate acestea, sunt necesare încă mai multe cercetări la oameni.
Contraindicații
Deși consumul său este sigur, există cazuri în care aportul de mărar ar putea declanșa reacții alergice. Cele mai frecvente simptome sunt vărsăturile, diareea, mâncărimea gurii, gâtul umflat și umflăturile roșii pe limbă.
Consumul de tablete de mărar sau extracte nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării, deoarece nu există suficiente cercetări cu privire la posibilele lor efecte.
Sursa: mejorconsalud.com
2 thoughts on “Mărarul, 5 beneficii și câteva contraindicații”