Țigările electronice declanșează inflamația în intestine (studiu)
Țigările electronice sunt considerate de producători ca o alternativă „sănătoasă” la țigările tradiționale cu nicotină.
Noile cercetări indică faptul că substanțele chimice din țigările electronice perturbă bariera intestinului și declanșează inflamația în organism, ducând la o varietate de probleme de sănătate.
În cadrul studiului, publicat pe 5 ianuarie 2021 în revista iScience, Soumita Das, dr., Profesor asociat de patologie, și Pradipta Ghosh, MD, profesor de medicină celulară și moleculară la UC San Diego School of Medicine and Moores Cancer Centrul de la Școala de Medicină UC San Diego, împreună cu colegii săi, a constatat că utilizarea cronică a țigărilor electronice fără nicotină a dus la un „intestin cu scurgeri”, în care microbii și alte molecule se scurg din intestin, rezultând inflamații cronice.
O astfel de inflamație poate contribui la o varietate de boli și afecțiuni, inclusiv boli inflamatorii intestinale, demență, anumite tipuri de cancer, ateroscleroză, fibroză hepatică, diabet și artrită.
Citește și: Echinaceea: 5 beneficii ale unei super-plante
„Căptușeala intestinală este o entitate uimitoare. Este alcătuită dintr-un singur strat de celule care sunt menite să sigileze corpul de trilioane de microbi, să ne apere sistemul imunitar și, în același timp, să permită absorbția nutrienților esențiali. Orice mâncăm sau bem, alegerea stilului nostru de viață, cu alte cuvinte, are capacitatea de a ne afecta microbii intestinali, bariera intestinului și sănătatea generală. Acum știm că ceea ce fumăm, cum ar fi țigările electronice, îl afectează și pe acesta. „, a spus Ghosh.
Propilen glicol și glicerol vegetal
Cercetătorii au descoperit că două substanțe chimice utilizate ca bază pentru toți vaporii lichizi din țigările electronice – propilen glicol și glicerol vegetal – au fost cauza inflamației.
Pentru studiu, echipa a folosit modele 3D de tracturi intestinale umane generate de celulele pacientului și a simulat ce se întâmplă atunci când vaporii de țigări electronice intră în mucoasa intestinală. Cercetătorii au validat descoperirile folosind modele de șoareci de vapare în colaborare cu Laura Crotty-Alexander, MD, profesor asociat de medicină în Divizia de Medicină Pulmonară, Critică și Medicină a Somnului de la Școala de Medicină UC San Diego și șef de secție de Îngrijire Critică Pulmonară la Veterani Afaceri San Diego Healthcare System.
Sursa: medicalxpress.com