Cimbrul, beneficii pentru sănătate
Cimbrul este o plantă la îndemână, care tratează multe afecțiuni. Răceli, nas înfundat, bronhii aglomerate, balonări… În ceai de plante, inhalare sau difuzie, poate ajuta rapid la îmbunătățirea sănătății.
Folosit în regiunea mediteraneană de mai bine de 5.000 de ani, cimbrul a fost folosit de egipteni pentru îmbălsămarea morților. Grecii și romanii l-au folosit pentru a trata paralizia și lepra. În ciuda numeroaselor sale beneficii, cimbrul este mai degrabă rezervat pentru uz culinar în zilele noastre.
Beneficii pentru sănătate
În primul rând, cimbrul este foarte puternic antioxidant. Astfel, luptă eficient împotriva radicalilor liberi și previne apariția patologiilor cardiace și a anumitor tipuri de cancer și a mai multor boli degenerative datorate îmbătrânirii.
Acționează asupra multor boli ORL și respiratorii. Are, de asemenea, proprietăți expectorante care favorizează respingerea, care sunt foarte interesante în caz de tuse, răceli, astm. Adesea folosit ca un condiment în bucătărie, cimbrul are un număr mare de proprietăți și ajută la tratarea diferitelor afecțiuni: este antiinfecțios, diuretic, antispasmodic, stimulant, antitusiv, carminativ, vindecător, antiseptic, depurativ, antiinflamator.
Anemie. Cimbrul (în special deshidratat) este foarte bogat în fier care participă la formarea globulelor roșii din sânge și în vitamina K care participă la coagulare și la formarea oaselor.
Balonare. Poate fi folosit și pentru ameliorarea anumitor tulburări digestive precum balonarea, gazele, digestie dificilă, prin eliminarea gazelor de fermentație.
Alzheimer. O altă activitate și nu în ultimul rând, cimbrul ar putea proteja creierul de boala Alzheimer: conține apigenină, un flavonoid cunoscut pentru a stimularea și păstrarea funcțiile cerebrale. Această moleculă acționează ca un fito-estrogen. Se asociază cu receptori de estrogen capabili să respingă apariția bolilor neurodegenerative.
Citeşte şi: Sindromul bradului de Crăciun
Ulei esențial de cimbru
Există trei varietăți de uleiuri esențiale de cimbru: cel al cimbrului timol foarte puternic, antiseptic, antibacterian și antiviral este utilizat pentru infecțiile de iarnă, ORL și bronșice ale adulților (pentru a fi utilizat numai pe cale orală, nu în difuzie, nu pe piele). Cel al cimbrului linalol este mai ușor, bactericid, deparazitant, poate fi utilizat pur pe afte, coşuri, afte în gură. Tujanolul de cimbru mai rar și mai scump, mai potrivit pentru uz pediatric.
Utilizarea cimbrului la copii
Cu excepția utilizării culinare, cimbrul ar trebui să fie exclus la copiii mici. Uleiurile esențiale de cimbru nu sunt recomandate nici copiilor mici fără sfatul medicului și, în toate cazurile, niciodată înainte de 3 luni. Cel mai bine este întotdeauna să cereți sfatul unui medic sau farmacist specializat înainte de a utiliza un ulei esențial la un copil.
Precauții de utilizare și contraindicații
Din cauza conținutului său de vitamina K, nu este recomandat persoanelor care urmează un tratament anticoagulant. De asemenea, nu este recomandat persoanelor cu alergii la plante din aceeași familie ca menta, lavanda, rozmarinul. Utilizarea cimbrului, alta decât cea culinară, nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor cu hipertensiune.
Efecte secundare nedorite
Cimbrul provoacă puține efecte secundare. Un supradozaj poate provoca reacții alergice sau chiar tulburări digestive precum arsuri la stomac, diaree, iar uleiul esențial, dacă este slab diluat, poate fi iritant pentru membranele mucoase. Nu trebuie administrat prea mult timp. Asigurați-vă că durata tratamentului dvs. nu depășește 3 săptămâni. Poate provoca iritații și anumite tulburări ale corpului, de exemplu hipertensiune sau dezechilibru hormonal. Dacă simptomele persistă, consultați-vă imediat medicul.
Sursa: journaldesfemmes.fr
One thought on “Cimbrul, beneficii pentru sănătate”