Lintea, beneficii şi mod de preparare
Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică
Bogatǎ în proteine, lintea este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat. O ceaşcǎ de linte gatitǎ conţine mai mult de 17 grame de proteine, în condiţiile în care necesarul zilnic pentru o femeie, de exemplu, este de 40-50 de grame. De asemenea, este bogatǎ în antioxidanti, minerale, vitamine din grupul B şi fibre alimentare solubile şi insolubile.
Cele mai frecvente sortimente de linte pentru alimentaţie sunt cea verde şi cea roşie, care îşi pǎstreazǎ cel mai bine forma şi proprietaţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemanǎtor celui de nuca, lintea verde este cea mai rǎspânditǎ varietate .
Avantajul lintei faţǎ de majoritatea leguminoaselor este cǎ, fiind mai micǎ, necesită un timp mai redus de preparare , aproximativ 20 minute.
Cum se preparǎ lintea?
Înainte de a se pune la fiert, trebuie aleasǎ şi spǎlatǎ. Se poate lǎsa la înmuiat peste noapte, într-o cantitate de apǎ de 3 ori mai mare, dupǎ care apa se aruncǎ, iar lintea se spalǎ bine înainte de a fi pusǎ la fiert în apǎ curatǎ. Timpul de fierbere este 15-20 minute, la foc mic.
Citeşte şi: Tratamente naturale pentru părul uscat
Se consumǎ în amestec cu orez, de preferinţǎ brun, sau în amestec cu legume bogate în vitamina C, precum roşii, ardei sau broccoli.
Supa de linte: lintea roşie se fierbe, împreunǎ cu legumele preferate, iar spre final, pentru un plus de gust, se poate adăuga puţin chimen sau coriandru. Se paseazǎ şi se obţine o supǎ cremǎ delicioasǎ ce se poate servi cu puţinǎ lǎmâie şi crutoane. (Foto: pixabay.com)