Cum să nu ne îngrăşăm în post

Cum să nu ne îngrăşăm în post

Autor: Dr. Gabriela Man, nutriţionist

Postul reprezintă o ocazie extraordinară de a ne detoxifia, însă trebuie să fim atenţi la anumite aspecte pentru a putea să ne hrănim cu adevărat sănătos şi a profita din plin de această perioadă. Iată câteva sfaturi:

• Eliminaţi din alimentele consumate sursele de zahăr şi amidon: zahărul alb sau brun, orezul alb cu bob rotund, faina albă, mălaiul, cartoful, bananele. În post înlocuiţi-le cu alternative sănătose, care nu va bombardează corpul cu descărcări mari de glucoză: zahăr de cocos sau fructoză, sirop de agave, extract lichid de ştevia, orez basmati, faină de năut în loc de mălai, cartofi mov sau cartofi dulci în loc de obişnuiţii cartofi.

• Consumaţi legume şi fructe cu indice glicemic scăzut şi mediu, găsiţi listele pe site.

• Asiguraţi-vă un aport constant de proteine vegetale, pentru a creşte gradul de saţiozitate al meniurilor: leguminoase (năut, linte, fasole boabe, mazăre, soia), ciuperci, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, nuci de macadamia etc). Subliniez aici năutul, foarte puţin consumat la noi, un aliment saţios, extrem de nutritiv, de mare ajutor în post, utilizat cu succes chiar şi în curele de slăbire.

• Pentru cei care acceptă aceasta teorie, de altfel disputată, în post sunt permise fructele de mare – scoici, calamar, creveţi etc. Acest aspect ne ajută să concepem meniurile mai săţioase (proteina este mai săţioasă decât carbohidratul).

• Feriţi-vă de produsele de post din comerţ sau cel puţin cititi cu atenţie etichetele şi evitaţi să consumaţi tot ce conţine zahăr, amidon, aditivi diverşi.

• Iată o reţetă extraordinară, cu rol detoxifiant (în special hepatic), remineralizează şi revitaminizează, bogată în antioxidanţi: salata de sfeclă roşie crudă. O puteţi consuma ca aperitiv sau garnitură la legume la grătar, peşte sau fructe de mare.

• Nu uitaţi de aportul minim de apă: 2 litri zilnic. Mai ales în această perioadă în care eliminaţi diverse toxine acumulate, consideraţi apa „un pârâu care duce gunoaiele la vale”.

• Un ultim pont: pentru a vă potenţa detoxifierea, consumaţi dimineaţa, în 100 ml apă plată la temperatura camerei, 1 lingură de iarbă de grâu pudră amestecată cu 1 linguriţă de scorţişoară.

Urmând aceste sfaturi, vă asigur că nu va fi nevoie să vă măsuraţi cantitatea de alimente consumată la o masă. Vă veţi sătura mai uşor şi pentru o perioadă normală (adica pret de 3-4 ore, de altfel vă amintesc că unul din sfaturile pe care le dau permanent este: nu lăsaţi mai mult de 4 ore fără să vă alimentaţi!). Vă veţi păstra silueta şi veţi iradia de sănătate şi frumuseţe.

www.slabestimancand.ro

Citeşte şi: De ce am “ochii roşii”?

One thought on “Cum să nu ne îngrăşăm în post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *