Turiţa mare: o plantă medicinală pe care ar trebui să o cunoști
Turiţa mare este o plantă cu aplicații medicinale interesante. În special, este utilă în ameliorarea durerii, digestiei lente și a problemelor hiperglicemice. Vrei să afli mai multe despre asta?
Turiţa mare – proprietăți
Datorită conținutului său important în compuși farmacologici, turiţa mare a fost apreciată ca un supliment pentru unele probleme de sănătate. În special, așa cum arată un articol publicat în revista Drugs, părțile aeriene ale plantei se concentrează între 4% și 10% din taninurile condensate, cantități mici de elagitanine și urme de gallotanine.
De asemenea, are 20% polizaharide, pe lângă acidul silicic, urme de ulei esențial și flavonoide, cum ar fi luteolina și apigenina 7-O-beta-D-glucozide. Printre altele, oferă vitamina B1, vitamina C, vitamina K și acizi organici care îi conferă proprietăți importante.
Potrivit unui articol din revista BioFactors, planta și derivații săi au efecte antiinflamatoare, antioxidante și purificatoare. De asemenea, s-a stabilit că are efect antidiabetic, analgesic, astringent, antidiareic, neuroprotector și antimicrobian.
Beneficii
Ajută la îngrijirea sănătății ficatului.
Datorită conținutului ridicat de tanin, turiţa mare este asociată cu efecte pozitive asupra sănătății ficatului. Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a stabilit că, datorită antioxidanților și capacității sale de a reduce lipidele, servește ca protector împotriva afectării ficatului. Mai mult, nu au fost observate efecte adverse şi a fost bine tolerat.
Sprijină controlul glicemiei.
Studiile efectuate pe animale arată că are potențialul de a controla nivelurile ridicate de glucoză din sânge. În acest fel, poate promova sănătatea persoanelor cu diabet sau hiperglicemie.
Cercetările publicate în British Journal of Nutrition au arătat că compușii vegetali ajută la metabolismul celular al glucozei și la secreția de insulină. De aici și efectul său antidiabetic.
Ajută la calmarea durerii.
Componentele acestei plante au prezentat, de asemenea, efecte analgezice. Din această cauză, infuzia este utilizată pentru a calma diferite afecțiuni, cum ar fi articulațiile și mușchii. La fel, potențialul său antiinflamator contribuie la tratarea durerilor de gât și a durerilor de cap.
Contribuie la îngrijirea sănătății cardiovasculare.
Citeşte şi: Carența de vitamina D: cum o recunoști?
Compușii fenolici conținuți în plantă sunt legați de o scădere a riscului de boli cardiovasculare. Acțiunea sa antioxidantă nu numai că reduce impactul negativ al radicalilor liberi în organism, dar ajută și la reducerea nivelului ridicat de colesterol. De asemenea, ajută la îmbunătățirea circulației.
Poate fi un adjuvant împotriva simptomelor bolilor respiratorii.
Efectele sale astringente ajută la menținerea sănătății bune a vezicii urinare.
Compușii bioactivi servesc și ca supliment împotriva tulburărilor digestive. În special, este ideal în cazurile de diaree, stomac deranjat și sindrom de colon iritabil.
Atenţie la dozele administrate! Depăşirea dozelor de turita mare poate duce la spasme puternice, eliminarea bruscă a pietrelor de la fiere şi ficat şi lezarea căilor renale şi biliare. Recomandăm consumul doar cu avizul specialistului!
Sursa: mejorconsalud.com
One thought on “Turiţa mare: o plantă medicinală pe care ar trebui să o cunoști”