6 alimente care susțin sănătatea creierului

6 alimente care susțin sănătatea creierului

Creierul este fără îndoială cel mai valoros și mai important organ al tău, deoarece acționează ca director al corpului tău. Raționezi, crezi, vorbești, te miști și, în cele din urmă, trăiești grație lui. Deci, pentru a vă menține creierul sănătos, puternic și lucid, vă recomandăm o listă cu cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului.

1. Afine

Fructele roșii și violet sunt o sursă importantă de polifenoli. Acestea sunt substanțe care ajută la combaterea stresului oxidativ. Prin urmare, afinele ar putea ajuta la prevenirea sau întârzierea bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer, grație acestor polifenoli, după cum indică cercetările precum cea publicată în 2014 în Expert Review of Neurotherapeutics.

2. Broccoli

Broccoli este vedeta vitaminei K, alături de varza de Bruxelles și legumele cu frunze verzi. În unele studii, a dat rezultate foarte pozitive nu numai în funcția sa deja cunoscută și esențială în coagularea sângelui, ci și în tratamentul bolii Alzheimer.

Cercetările de la Universitatea din Montreal din Canada au arătat că persoanele în vârstă cu o prezență mai mare a vitaminei K vorbeau mai bine, își îmbunătățeau expresia verbală și aveau o păstrare mai mare a informațiilor.

3. Peștele gras și sănătatea creierului

Alimentele pentru sănătatea creierului tău vin în toate formele și gusturile! Peștele gras este bogat în acizi grași esențiali și neuroprotectori, contribuind la protecția sistemului nervos.

Somonul, tonul, macroul sau sardinele sunt alimente bogate în acizi grași omega 3, esențiale pentru funcțiile neuronale. Acești nutrienți sunt, de asemenea, eficienți în încetinirea progresului afectării cognitive ușoare și pot ajuta la prevenirea bolilor precum Alzheimer și boala Parkinson.

4. Gălbenuș de ou

Gălbenușurile de ou conțin colină, un nutrient care aparține grupului de vitamine B. Aceasta întărește conexiunea nervoasă a neuronilor. Alimentele care conțin cel mai mult colină sunt ouăle, carnea roșie, arahide, pui, cod, lapte, varză de Bruxelles, usturoi, printre altele.

Potrivit cercetărilor, creșterea aportului alimentar de colină poate duce la îmbunătățiri ale performanței cognitive. De asemenea, ar proteja împotriva pierderii de memorie.

Citeşte şi: Covid-19: Moderna anunță că vaccinul său are eficiența 94,5%

5. Ovăz

Alimentele care beneficiază de sănătatea creierului tău sunt consumate și la micul dejun!

Prin îmbunătățirea profilului lipidic și glicemic, creierul va fi mai sănătos. Un alt aliment care nu ar trebui să lipsească din lista de cumpărături. De obicei consumat la micul dejun, ovăzul ajută la controlul glicemiei și al nivelului de colesterol. Acești doi parametri sunt fundamentali pentru sănătatea creierului. În plus, ovăzul contribuie la un echilibru bun al sistemului nostru nervos deoarece, pe lângă faptul că are vitamina B1, are proprietăți care promovează concentrarea și performanța intelectuală.

6. Ciocolata neagră pentru sanatatea creierului tau

Cacao este bogat în flavonoide, un compus natural cu efecte antioxidante și neuroprotectoare. Acest lucru îmbunătățește performanța cognitivă și reduce riscul de demență. În plus, cacao conține substanțe stimulante, cum ar fi cofeina și teobromina, care promovează concentrarea.

Desigur, ciocolata, ca orice alt aliment, ar trebui consumată într-un mod echilibrat, deoarece în exces va fi dăunătoare. Ori de câte ori este posibil, asigurați-vă că ciocolata dvs. este ciocolată neagră sau cât mai pură posibil. Acest lucru va împiedica modificarea proprietăților sale.

Pe de altă parte, studiile științifice au arătat că ciocolata neagră protejează creierul de inflamații și efecte neurodegenerative în unele cazuri.

Sperăm că sunteți încurajați să includeți aceste alimente care sunt benefice pentru sănătatea creierului! De asemenea, vă recomandăm să faceți exerciții care implică gândirea. Exercițiile vă vor menține clar și activ, în ciuda trecerii timpului.

Sursa: amelioretasante.com / Foto: pixabay.com

One thought on “6 alimente care susțin sănătatea creierului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *