Expoziţie Mihai Coţovanu la Galeriile Theodor Pallady

Expoziţie Mihai Coţovanu la Galeriile Theodor Pallady

Expoziția artistului plastic Mihai Coțovanu Sub idealismul lui Jean-Baptiste-Siméon Chardin va fi deschisă publicului iubitor de frumos, oferit prin artă, la Galeriile Theodor Pallady de pe strada Lăpușneanu Iași.

Expoziția va fi gazduită în perioada 20-30 noiembrie 2020, iar programul de vizitare va fi între orele 10.00 – 18.00. Autorul Mihai Coțovanu va fi prezent la galerie pe toată durata de expunere.

Sub idealismul lui Jean-Baptiste-Siméon Chardin

Arta introduce în mod tainic pictorul în dimensiuni spiritual-culturale imprevizibile, prin și spre vocația desăvârșirii artistice. În decursul a 30 de ani am realizat peste 80 de expoziții personale, dăruite publicului iubitor de artă.

Am avut aspirații, visuri, bucurii și amăgiri deșarte; un traseu anevoios în care dalta destinului îndepărtează zgura telurică spre zona eterată a sublimului, deschizând calea spre regăsirea de sine, a ființei spirituale.

În aceste fel m-am trezit la hotarul, în care au început marile întrebări; de ce idealismul lui Jean-Baptiste-Siméon Chardin? Pentru a realiza fiecare tablou, ca o simfonie a culorilor din spectacolul luminii, încât să  pătrundă misterul Creatorului din propria lui creație, pentru a trezi ființa interioară care poate să se exprime prin artă. Nu întâmplător Constantin Brâncuși a afirmat „priviți până veți vedea”.

Consider că este necesar să privim omul ca o operă de artă, astfel vom putea pătrunde tainele ascunse ale artelor. Privilegiul pe care l-am avut de a fi în fața operelor de artă a lui Chardin, în cadrul expoziției retrospective organizată în orașul München, a marcat orientarea mea spre idealismul lui artistic, pregătindu-mă să merg pe urmele lui Grigorescu și Andreescu la Barbizon și Fontainebleau, unde am pictat și am luat contact cu operele maeștrilor de la Muzeul d’Orsay din Paris. M-am simțit obligat să aspir la un ideal aristic aproape imposibil de pătruns și atins.

Datorită aceastor căutări și cercetări, a trebuit să treacă încă cinci ani după ce m-am întors din Franța, și trei zeci de ani de când am început facultatea să consider că abia am început să pictez. Astfel am înțeles, că tabloul trebuie să fie o interpretare virtuoasă, iar suprafața plastică să fie organizată ca o simfonie, având centru de interes și forță, tușele expresiv modulate păstrează energia cromatică a culorilor.

Datorită aprofundării picturii lui Chardin, am putut să înțeleg arta pigmenților. Sub acest concept plastic am făcut o selecție de lucrări ca tematică „Sub idealismul lui JeanBaptiste-Siméon Chardin” pentru a aduce în atenție un drum, de mare însemnătate, uitat în artele plastice.

Mihai Coţovanu, artist plastic

Mihai Coţovanu poate fi contactat pe site-ul: www.mihaicotovanu.ro

Citeşte şi: Arta întâlnirii prin și în destin de Mihai Coţovanu

One thought on “Expoziţie Mihai Coţovanu la Galeriile Theodor Pallady

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.